Έρευνα σε ιρανικό αεροσκάφος που επρόκειτο να πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς τη Συρία πραγματοποίησαν χθες οι αρχές του Ιράκ, αλλά βρήκαν μόνο ιατροφαρμακευτικά είδη, όπως έγινε γνωστό από τοπικούς αξιωματούχους.

Αυτή ήταν η πρώτη επιθεώρηση που πραγματοποιεί η Βαγδάτη σε ιρανικό αεροσκάφος μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από την Ουάσινγκτον προκειμένου να βοηθήσει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων από την Τεχεράνη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι έλεγχοι στα ιρανικά αεροπλάνα είναι μια πολιτικά λεπτή επιχείρηση για το Ιράκ το οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει τους στενούς δεσμούς του με το σιιτικό Ιράν —το στενότερο σύμμαχο του Άσαντ— και τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τις σουνιτικές αραβικές χώρες του Κόλπου που έχουν ταχθεί κατά του Σύρου προέδρου.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να εμποδίσει τα ιρανικά αεροσκάφη που μεταφέρουν όπλα στη Συρία περνώντας από τον ιρακινό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, ένα ιρανικό Airbus 300 ζήτησε να προσγειωθεί στη Βαγδάτη σήμερα και ερευνήθηκε εξονυχιστικά επί δύο ώρες προτού του επιτραπεί να αναχωρήσει και πάλι με προορισμό τη Δαμασκό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράκ Νάσιρ αλ Αμίρι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι βρέθηκαν μόνο φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, όχι μόνο στα ιρανικά αλλά και στα ρωσικά αεροσκάφη που κατευθύνονται στη Δαμασκό.

(Φωτογραφία αρχείου)