Την ύπαρξη «μυστικών» φυλακών στο Πεκίνο για πολίτες που οι αρχές θεωρούν ότι επικρίνουν υπερβολικά την εξουσία αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «China Daily».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η αστυνομία ερευνά μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η οποία είναι ύποπτη ότι χρηματοδοτείται από τις τοπικές αρχές για να κρατάει τους πολίτες στις φυλακές αυτές.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Anyuanding συνελήφθη κατηγορούμενος για παράνομη κράτηση προσώπων και για παράνομες εμπορικές δραστηριότητες, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, αυτή η ιδιωτική εταιρεία επενέβαινε, κατόπιν αιτημάτων από γραφεία επαρχιακών αξιωματούχων, για να εμποδίζει πολίτες, οι οποίοι υπέβαλαν προσφυγές, να διαδηλώσουν ή να απευθύνουν τα παράπονά τους στην κεντρική κυβέρνηση.

Οι ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τακτικά την ύπαρξη «μυστικών» φυλακών στο Πεκίνο και σε άλλες κινεζικές πόλεις, όπου πολίτες μπορεί να κρατούνται επί μήνες και να υφίστανται επανειλημμένα βιαιότητες χωρίς καμία νομική διαδικασία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εταιρεία Anyuanding, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες σε βάρος της.