Τον πιο αυστηρό νόμο σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ επικύρωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότας Τζακ Νταλράιμπλ.

Βάσει του νόμου αυτού απαγορεύεται η έκτρωση από τη στιγμή που θα ακουστεί ο πρώτος χτύπος καρδιάς του εμβρύου, δηλαδή έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη, σε μια περίοδο όπου πολλές γυναίκες αγνοούν ακόμη ότι είναι έγκυες.

Ο νόμος δεν κάνει καμία απολύτως εξαίρεση για περιπτώσεις εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή αιμομιξία, ούτε καν εάν η υγεία της μητέρας διατρέχει κίνδυνο. Με άλλο νόμο απαγορεύονται επίσης οι αμβλώσεις που γίνονται μετά τη διαπίστωση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο ή εκείνες που αποφασίζονται με βάση το φύλο του εμβρύου.

Πολλές άλλες Πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης, βασιζόμενες στην απόφαση που έλαβε το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ. Τότε, οι δικαστές είχαν κρίνει νόμιμες τις αμβλώσεις που γίνονται στο διάστημα κατά το οποίο το έμβρυο μπορεί να χαρακτηριστεί «μη βιώσιμο».

Η Δημοκρατική γερουσιαστής και πρώην γενική εισαγγελέας Χάιντι Χάιτκαμπ υποστήριξε ότι η απαγόρευση αυτή ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματική διότι είναι υπερβολικά ακραία.

Το Κέντρο Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προτού τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, εκ μέρους της μοναδικής κλινικής της Βόρειας Ντακότας που κάνει αμβλώσεις.

Οι νομοθέτες της Πολιτείας έχουν εγκρίνει επίσης να διενεργηθεί δημοψήφισμα το 2014 προκειμένου να καθοριστεί ότι η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη, κάτι που θα σημαίνει ότι θα απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος στο οποίο βρίσκεται η εγκυμοσύνη. Παρόμοια μέτρα πάντως έχουν τεθεί προς ψήφιση και σε άλλες Πολιτείες, όπως στο Μισισιπή, και απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους.

Ο ίδιος ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης άφησε να εννοηθεί ότι ο νόμος που επικυρώθηκε ενδέχεται να ακυρωθεί από τα δικαστήρια.