Αξιωματικοί του ΝΑΤΟ και αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αρκετοί καμικάζι επιτέθηκαν σήμερα σε βάση που διοικείται από το ΝΑΤΟ στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι τουλάχιστον δύο από τους βομβιστές έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση εξαπολύθηκε σε προωθημένη βάση της διεθνούς δύναμης στην πόλη Γκαρντέζ στην επαρχία Πάκτια, όχι μακριά από τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, περιοχή που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν.

«Είχαμε μια απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας σε προωθημένη βάση του Γκαρντέζ και υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο εχθροί που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά σκοτώθηκαν την ώρα της δράσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ISAF Τζέιμς Τζατζ.

Δεν αναφέρθηκαν απώλειες μεταξύ των μελών της ISAF. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης αυτής στην Πάκτια αποτελείται από Αμερικανούς.

Η αύξηση της βίας και των απωλειών αποτελούν μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ουάσινγκτον, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να κάνει μια αναθεώρηση της στρατηγικής του για τον όλο και πιο αντιδημοφιλή πόλεμο στο Αφγανιστάν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.