Μετά το 2014 θα μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον των κρατών-μελών της Ε.Ε. τα οποία δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας για τιμωρία όσων διαπράττουν πράξεις ρατσιστικής βίας, παραδέχτηκε η Βίβιαν Ρέντινγκ.

Στην δευτερολογία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η Κομισιόν δεν έχει, αυτή τη στιγμή, δυνατότητα, να επιβάλλει κυρώσεις στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., που δεν συμβάλλουν επαρκώς στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή, διευκρίνισε, θα μπορεί να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον εκείνων των κρατών που δεν καταπολεμούν επαρκώς τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, μετά το 2014, όταν θα έχουν ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., τα προβλεπόμενα από την Συνθήκη της Λισσαβόνας.