Επαναλαμβάνονται σήμερα οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους εταίρους του στο συνασπισμό. Η ανακοίνωση συμφωνίας είναι πιθανή μέχρι αύριο το πρωί, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν μέχρι αργά τη νύκτα ανάμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, που αναδείχθηκε δεύτερη σε μέγεθος πολιτική δύναμη από τις εκλογές του Ιανουαρίου με 19 βουλευτές στην Κνεσέτ και τον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της Εβραϊκής Εστίας, εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη με 12 βουλευτές.

Αν και δεν υπάρχει συμφωνία, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε νομοσχέδιο, που υπερασπίζεται το Γες Ατίντ, το οποίο καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία για τους νέους υπερορθόδοξους εβραίους, οι οποίοι εξαιρούνται μέχρι στιγμής στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το βουλευτή του Γες Ατίντ Μέιρ Κοέν, ο Γιαΐρ Λαπίντ επιμένει στον περιορισμό στις 22 ή 23 των υπουργικών θέσεων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έναντι 30 στην απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν επίσης τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γιαΐρ Λαπίντ επιμένει στη διεκδίκηση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ο Νετανιάχου επιφυλάσσει για τον υπουργό Παιδείας της απερχόμενης κυβέρνησης και στενό του συνεργάτη, τον Γκιντεόν Σάαρ.

Χθες ξεκίνησε ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να παρουσιασθεί λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, στις 20 Μαρτίου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε από τον πρόεδρο του Ισραήλ μία τελευταία παράταση της προθεσμίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 16 Μαρτίου. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας, ο Σιμόν Πέρες μπορεί να αναθέσει σε άλλο πρόσωπο τον σχηματισμό κυβέρνησης.