Η Τουρκία ετοιμάζεται να ανεβάσει ένα ακόμα επίπεδο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη NAVTEX 0659/19 δεσμεύει περιοχή στα ανοιχτά του κόλπου της Αλεξανδρέττας για το χρονικό διάστημα από 29 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου για την διενέργεια γεωτρήσεων με το δεύτερο γεωτρύπανο ROWAN NORWAY.

Όπως γίνεται αντιληπτό άμεσα δεν υπάρχει θέμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η δεσμευμένη περιοχή είναι σε τουρκική δικαιοδοσία και δεν εμπίπτει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο με την κίνηση αυτή η Άγκυρα πρώτον εφαρμόζει τις προ καιρού εξαγγελίες της για έξοδο στη Μεσόγειο και του δεύτερου γεωτρύπανού της και το φέρνει σε μια περιοχή που μέσα σε διάστημα ωρών μπορεί να το μετακινήσει σε περιοχή που διεκδικεί, ανεβάζοντας την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατά δεύτερον βάζει ένα ακόμα πιόνι πίεσης στην σκακιέρα της περιοχής, σύμφωνα με το news.gr.

Πριν 20 περίπου ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εξαγγείλει την έξοδο στην Μεσόγειο και του δεύτερου γεωτρύπανου που έχει αγοράσει η Άγκυρα μετά τον Πορθητή.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή  και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον, η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι κοινές ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «ΙΑΣΩΝ – 1/2019» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ 1/2019», οι οποίες έλαβαν χώρα από τις 20 μέχρι τις 29 Μαΐου 2019.

Οι  ασκήσεις διεξήχθησαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις περιοχές Πάφου-Τροόδους και σε αυτές συμμετείχαν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την άσκηση «ΙΑΣΩΝ 1/2019»,  το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς συνεκπαιδεύτηκε με το αντίστοιχο της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων και ειδικότερα στις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης κατά τη Μάχη, Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και Αερομεταφορών.

Παράλληλα με την άσκηση «ΙΑΣΩΝ», πραγματοποιήθηκε η άσκηση «NIKOKΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ 1/2019», η οποία αφορά σε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, εξάσκηση στη μάχη σε άγνωστο και δύσβατο – ποικιλόμορφο έδαφος. Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις Ειδικές Δυνάμεις των δύο χωρών και έγινε ευρεία χρήση υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων.

Οι ασκήσεις του τύπου αυτού έχουν πλέον καθιερωθεί και μαζί με την άλλη μεγάλη άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ», που αφορά συνεκπαίδευση των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών,  αποτελούν το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας που υφίσταται μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στον τομέα των κοινών ασκήσεων. Αυτή η συνεργασία συντελείται μέσα από τα Προγράμματα Διμερούς Συνεργασίας των δύο χωρών, τα οποία ανελλιπώς υπογράφονται από το 2012 και συνεχώς αναβαθμίζεται.