Η χήρα του ιστορικού ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Γιόβανκα Μπροζ, δήλωσε ότι εδώ και χρόνια υφίσταται εκφοβισμό και καταπίεση, επειδή ορισμένα μυστικά των οποίων η ίδια είναι μάρτυρας, «είναι ακόμη καυτά» και ότι υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να τα κρύβουν για να κυριαρχεί ομόνοια μεταξύ Σερβίας και Κροατίας.

Η Γιόβανκα Μπροζ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι», υποστήριξε ότι πρόσφατη διάρρηξη στη βίλα που κατοικεί στο πολυτελές προάστιο της σερβικής πρωτεύουσας, Ντέντινιε, δεν ήταν τυχαίο συμβάν, επειδή εκτός από πολύτιμα αντικείμενα, εκλάπησαν και ορισμένες σημειώσεις.

«Δεν ήταν απλοί διαρρήκτες, αλλά άνθρωποι που γνώριζαν ακριβώς τι έψαχναν. Τους έστειλαν εκείνοι που φοβούνται για πράγματα που γνωρίζω και των οποίων ήμουν μάρτυρας τα πολλά χρόνια που ήμουν δίπλα στον Τίτο», δήλωσε.

«Δεν αληθεύει, όπως δημοσιεύθηκε, ότι δεν εκλάπη τίποτα από το σπίτι. Μου έκλεψαν ένα βάζο της δυναστείας Μινγκ, γαμήλιο δώρο του Μάο Τσε-Τουνγκ. Ακόμη δεν έχω διαπιστώσει τι ακριβώς λείπει, αλλά μου έκλεψαν σίγουρα κοσμήματα, χρήματα και σημειώσεις. Εκλάπη η αλληλογραφία με σημαντικές προσωπικότητες, όπως με τον Τσβιέτιν Μιγιάτοβιτς και το στρατηγό Ίβο Ντόλνιτσαρ», ανέφερε.

«Οι δυνάμεις ασφάλειας, με εντολή κάποιων ανθρώπων, δεν επέτρεπαν να βγει από εδώ καμία πληροφορία επί δεκαετίες. Ακόμη και σε στρατόπεδο αιχμαλώτων θα ήταν πιο εύκολο, επειδή και εκεί κάποιος θα ερχόταν και θα με επισκεπτόταν, ενώ εγώ είμαι 30 χρόνια στην απομόνωση», δήλωσε η Γιόβανκα Μπροζ και ισχυρίστηκε ότι η εκστρατεία πιέσεων εντάθηκε και πάλι καθώς είναι σε εξέλιξη η δίκη για την κληρονομιά του Τίτο.

Η Γιόβανκα Μπροζ τόνισε, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, πως είναι πεπεισμένη ότι πίσω από τη διάρρηξη είναι άνθρωποι «που διαδραμάτισαν βρώμικους ρόλους τα τελευταία χρόνια της ζωής του Τίτο, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και σήμερα εν ζωή και ισχυροί».

«Με κατηγόρησαν ότι προετοιμάζω με τον Τζόκο Γιοβάνοβιτς και στρατηγούς από τη Λίκα πραξικόπημα εναντίον του Τίτο. Κατάφεραν να μας χωρίσουν και να μας απομονώσουν. Πρακτικά μας έστειλαν σε μία ιδιότυπη εξορία. Τότε, ο Στάνε Ντόλαντς, ο στρατηγός Νίκολα Λιούμπιτσιτς και η υπόλοιπη παρέα έκαναν ό,τι ήθελαν», υποστήριξε η Γιόβανκα Μπροζ.

«Τώρα, κάποιοι θέλουν να μην γνωστοποιηθούν όλα αυτά και να τα αποκρύψουν ώστε να επικρατεί ειρήνη μεταξύ Σερβίας και Κροατίας και ορισμένων Σλοβένων που είχαν διαμεσολαβήσει. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Αν θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με την Κροατία, ορισμένα πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν», εκτίμησε, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση ποια είναι τα μυστικά αυτά.