Αντισυνταγματική έκρινε δικαστήριο της Ιαπωνίας την υποχρεωτική στείρωση στην οποία είχαν υποβληθεί δύο γυναίκες στην εφηβεία τους, ωστόσο απέρριψε το αίτημά τους για αποζημίωση, στην πρώτη από τις περίπου είκοσι αντίστοιχες υποθέσεις που απασχολούν την ιαπωνική κοινή γνώμη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεκάδες χιλιάδες πολίτες στειρώθηκαν, πολλοί χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος με στόχο την αποτροπή των γεννήσεων «υποδεέστερων» ανθρώπων, που ήταν σε ισχύ έως το 1996.

Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία ενέκρινε νομοθεσία για την αποζημίωση των θυμάτων, πολλά από τα οποία είχαν κάποιου είδους σωματική η πνευματική αναπηρία, ενώ άλλοι έπασχαν από ψυχικές ασθένειες ή λέπρα ή απλώς είχαν προβλήματα συμπεριφοράς.

Η δικαστική απόφαση ήταν η πρώτη από περίπου είκοσι παρόμοιες που έχουν φτάσει στα δικαστήρια, με τα θύματα να μηνύουν το κράτος για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μα ζητούν αποζημίωση.

Η μία από τις γυναίκες είναι πλέον στα 60 της και η άλλη στα 70 και ζητούν αποζημίωση 71.5εκατομμυρίων γεν, δηλαδή περίπου 650.000 δολάρια.

«Η απόφαση με άφησε άφωνη» είπε μία από τις γυναίκες.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Ιαπωνία υιοθέτησε τη «νομοθεσία της ευγονικής» το 1948, ενώ αντιμετώπιζε σημαντικές ελλείψεις τροφίμων κι επιχειρούσε την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο.

Εκτιμάται πως στειρώθηκαν 25.000 πολίτες, τουλάχιστον 16.500 χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Οι στειρώσεις κορυφώθηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και η τελευταία επέμβαση έγινε το 1993!