Τη λύση για να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στην οποία έχει βρει καταφύγιο εδώ και οχτώ μήνες, βρήκε ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Σε δηλώσεις του που θα μεταδοθούν σήμερα υποστηρίζει ότι βρήκε τη λύση η οποία θα είναι να εκλεγεί στην αυστραλιανή Άνω Βουλή.

Εάν ο 41χρονος Αυστραλός κερδίσει μια έδρα στη Γερουσία στις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου, «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δε θα θελήσει να προκαλέσει μια διεθνή διπλωματική μάχη και θα τον αφήσει ήσυχο. Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την έρευνα για κατασκοπεία και το ίδιο θα πράξει και η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον», επισημαίνει η ιστοσελίδα «The Conversation», επαναλαμβάνοντας της δηλώσεις Ασάνζ.

Σύμφωνα με τον Ασάνζ «εάν οι βρετανικές αρχές αρνηθούν να τον αφήσουν να βγει από την πρεσβεία, το πολιτικό κόστος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο» και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες για βιασμό που αντιμετωπίζει στη Σουηδία πρόκειται να πέσουν στο κενό».

‘Ενα κόμμα WikiLeaks αναμένεται να ιδρυθεί στην Αυστραλία, με μια εθνική επιτροπή 10 ατόμων και με υποψηφίους στις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου. Ο Ασάνζ θα είναι υποψήφιος στην Πολιτεία της Βικτόριας στη νότια Αυστραλία.

Λίγο μετά την επανεκλογή του χθες, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα απηύθυνε έκκληση να βρεθεί γρήγορα λύση για τον Τζούλιαν Ασάνζ.