Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι η περίοδος από το βράδυ της Τετάρτης 1ης Μαΐου μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 2 Μαΐου για τους Ισραηλινούς, που με αυτόν τον τρόπο τιμούν τα 6 εκατομμύρια θύματα της θηριωδίας των Ναζί.

Η 24ωρη Επέτειος Μνήμης ξεκίνησε την ώρα που ο ήλιος έδυε την Τετάρτη και σε αυτήν ξεχωρίζει η βασική εκδήλωση στο μνημείο Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ, την οποία ακολουθούν τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου της χώρας, που εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση του αντισημιτισμού στον κόσμο.

Μάλιστα ως πιο παράδειγμα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη επίθεση σε Συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Αποκορύφωμα της ημέρας ήταν η στιγμή που όλοι οι πολίτες του Ισραήλ στάθηκαν «προσοχή» και σιωπηλά εξέφρασαν τον αποτροπιασμό και τη θλίψη τους για το παγκόσμιο έγκλημα που διαπράχθηκε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι σειρήνες ήχησαν στη χώρα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) την Πέμπτη για την ετήσια αυτή «τελετή» μνήμης με τους πολίτες να στέκονται ακίνητοι για δύο λεπτά στο σημείο που βρίσκονται, τα καταστήματα να μην λειτουργούν και την τηλεόραση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδουν αφιερώματα για το Ολοκαύτωμα, τα θύματά του αλλά και μαρτυρίες επιζώντων.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, εικόνες από το Ισραήλ δείχνουν πεζούς να στέκονται αμίλητοι σε ένδειξη πένθους, αυτοκίνητα να σταματάνε στον δρόμο και τους επιβάτες να κατεβαίνουν.

Μάλιστα τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος διαβάζονται σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Μιλώντας σε τελετή, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «δεν θα προσφέρει τον λαιμό για σφαγή σε επικείμενες απειλές καταστροφής και αφανισμού», ασκώντας με αυτόν τον τρόπο κριτική στο ιρανικό καθεστώς και τον αυξανόμενο αντισημιτισμό, ο οποίος, όπως είπε, συχνά φορά το ένδυμα της κριτικής στην πολιτική του Ισραήλ.