Μολονότι οι κανονισμοί χαλάρωσαν ελαφρώς στη φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, η δίκη των πέντε ανδρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ξανάρχισε  υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Μετά από τρίμηνη διακοπή, οι πέντε κατηγορούμενοι, ντυμένοι με μακριές λευκές ρόμπες και τουρμπάνια, οδηγήθηκαν και πάλι στην υπερσύγχρονης τεχνολογίας δικαστική αίθουσα που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτούς το 2008 στο Γκουαντάναμο. Εάν κριθούν ένοχοι για τις επιθέσεις και τη δολοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων, το 2001, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Το πρώτο αίτημα που υπέβαλε στο δικαστήριο η δικηγόρος Σέριλ Μπόρμαν, συνήγορος του Υεμενίτη Ουάλιντ μπεν Άτας, ήταν να αφαιρεθούν από τον πελάτη της οι αλυσίδες που τον κρατούν δεμένο στην καρέκλα του. Οι αλυσίδες αυτές δεν είναι ορατές από την πλευρά των δικαστών του στρατοδικείου.

Οι τρεις από τους κατηγορούμενους μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αλυσοδεμένοι, αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκαν τα δεσμά.

Με την ευκαιρία της επανέναρξη της δίκης, οι στρατιωτικές αρχές τροποποίησαν ορισμένους από τους κανονισμούς που έθεταν έως τώρα αποφασίζοντας “να συμμορφωθούν με τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι” σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Έτσι, οι δικαστικοί ρεπόρτερ θα μπορούν στο εξής να έχουν μαζί τους μπλοκάκια με σπιράλ και στυλό της επιλογής τους. Μέχρι σήμερα τους επιτρεπόταν να κρατούν σημειώσεις μόνο σε άδετα φύλλα χαρτιού ή σε μπλοκ χωρίς μεταλλικό σπιράλ δέσιμο.

Ωστόσο, τα τηλέφωνα, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι φωτογραφικές μηχανές και τα μαγνητόφωνα απαγορεύονται. Δημοσιογράφοι, μέλη των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγενείς των κατηγορουμένων παρακολουθούν τη δίκη πίσω με καθυστέρηση 40 δευτερολέπτων αφού τους χωρίζει από τη δικαστική αίθουσα ένα τριπλό τζάμι που την ηχομονώνει πλήρως, έτσι ώστε να μην διαρρεύσουν τυχόν πληροφορίες που θα κριθούν απόρρητες.

Ο Πακιστανός Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο αυτοαποκαλούμενος “εγκέφαλος” των επιθέσεων, δεν έκανε καμία δήλωση κατά την πρώτη ημέρα της δίκης που ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των κατηγορουμένων και την επικοινωνία τους με τους συνηγόρους τους. Από αύριο όμως αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των μυστικών φυλακών της CIA όπου φέρεται να κρατήθηκαν και να ανακρίθηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι προτού μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο.

Για τους συνηγόρους τους, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να προστατευτούν γιατί αποτελούν ενδεχομένως την απόδειξη ότι οι πελάτες τους υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. “Κατ’ αρχήν θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτά τα κτίρια και κατόπιν να μάθουμε τι συνέβη μέσα σε αυτά”, είπε ένας από τους δικηγόρους, ο Τζέιμς Κόνελ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.