Σε κατάσταση σοκ είναι σήμερα η κοινή γνώμη στο Μπανγκλαντές μετά τον θάνατο μιας 19χρονης κοπέλας η οποία κάηκε ζωντανή έπειτα από εντολή του διευθυντή της σχολής της τον οποίο είχε κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο θάνατος της Νούσρατ Τζαχάν Ράφι, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσε διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές, ενώ η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα δεσμεύθηκε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Άνδρες, μεταξύ των οποίων και συμμαθητές της, προσέλκυσαν τη νεαρή γυναίκα στην ταράτσα της ισλαμικής σχολής όπου φοιτούσε. Εκεί της ζήτησαν να αποσύρει τη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποβάλει εναντίον του διευθυντή της σχολής. Όταν αρνήθηκε την περιέλουσαν με βενζίνη και της έβαλαν φωτιά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους 17 συλληφθέντες για την υπόθεση κατηγόρησε τον διευθυντή της σχολής ότι ζήτησε τη δολοφονία της Νούσρατ.

«Τους είπε να ασκήσουν πίεση στη Νούσρατ Τζαχάν Ράφι για να αποσύρει τη μήνυση και αν αρνιόταν να την σκοτώσουν», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ίκμπαλ, ο αστυνομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η Νούσρατ είχε υποβάλει μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στα τέλη Μαρτίου. «Δεν είναι κάτι σημαντικό», ήταν η αντίδραση του αστυνομικού που την κατέγραψε, σύμφωνα με βίντεο που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα.

‘Οπως δήλωσε ο Ίκμπαλ, τουλάχιστον πέντε από τους συλληφθέντες, εκ των οποίων και τρεις συμμαθητές της Νούσρατ, την είχαν δέσει προτού την περιλούσουν με βενζίνη.

«Το σχέδιό τους ήταν να το κάνουν να φανεί σαν αυτοκτονία. Όμως απέτυχαν καθώς το φουλάρι με το οποίο την είχαν δέσει κάηκε, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τα πόδια και τα χέρια της Νούσρατ Τζάχαν Ράφι και εκείνη να καταφέρει να κατέβει» από την ταράτσα, εξήγησε ο Ίκμπαλ.

Έχοντας υποστεί εγκαύματα στο 80% του σώματός της υπέκυψε στο νοσοκομείο στις 10 Απριλίου. Όμως στο μεταξύ είχε επαναλάβει σε βίντεο τις κατηγορίες εναντίον του διευθυντή της σχολής.

«Με άγγιξε», δήλωσε στο βίντεο, αναγνωρίζοντας και κάποιους από τους δράστες της επίθεσης εναντίον της. «Θα πολεμώ ενάντια σε αυτό το έγκλημα μέχρι την τελευταία μου πνοή», πρόσθεσε.

Μπροστά στο κύμα αγανάκτησης που προκάλεσε ο φόνος αυτός, η Σέιχ Χασίνα δεσμεύθηκε ότι «κανένας από τους υπεύθυνους δεν θα γλιτώσει από τον νόμο».

Όμως ενώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την απροθυμία των αρχών του Μπανγκλαντές να ερευνούν τις υποθέσεις βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.

«Ο φρικτός φόνος μιας γενναίας γυναίκας που ζητούσε δικαιοσύνης δείχνει σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων», εκτίμησε σε ανακοίνωσή της η Μινάκσι Γκανγκούλι διευθύντρια για τη νότια Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.