Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πόλεις Ντιαμπαλί και Ντουέντζα ανακαταλήφθηκαν «από τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι», με την «υποστήριξη» των γαλλικών δυνάμεων.

Νωρίτερα μια φάλαγγα οχημάτων των ένοπλων δυνάμεων της Γαλλίας και του Μάλι, περιλαμβανομένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και φορτηγών ανεφοδιασμού, εισήλθαν στην πόλη Ντιάμπαλι, στο κεντρικό Μαλί, 400 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπαμακό, αφού οι ισλαμιστές αντάρτες, που την έλεγχαν εδώ και μία εβδομάδα, υποχώρησαν, σύμφωνα με πηγές των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών.

Στις γαλλικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνονταν μέλη του 21ου συντάγματος πεζοναυτών και αλεξιπτωτιστές.

Η ανακατάληψη επιβεβαιώνει την προέλαση των γαλλικών δυνάμεων προς βορρά, μετά την εξασφάλιση δύο στρατηγικής σημασίας τοποθεσιών βορειοανατολικά του Μπαμακό, της Νιονό και της Σεβαρέ, στο πλαίσιο της καταδίωξης ισλαμιστών ανταρτών που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του Μάλι.

Στην Ντιάμπαλι βρισκόταν ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων που εγκατέλειψαν τις πόλεις Νιονό, Σεβαρέ και Μόπτι μετά τους γαλλικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την προέλαση των ειδικών δυνάμεων.