Η οικονομία, που θεωρείται το ισχυρό σημείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνει στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας να είναι η αχίλλειος πτέρνα του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος αν επανεκλεγεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα έρθει γρήγορα αντιμέτωπος με ένα «δημοσιονομικό τείχος».

Η ανακοίνωση ενός ελλείμματος 4,2% για το 2012, υπερδιπλάσιου των προβλέψεων της κυβέρνησης, έσκασε σαν βόμβα. Το έλλειμμα των 39 δισεκατομμυρίων σεκέλ (7,8 δισεκατομμύρια ευρώ) μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα τα μέσα ενημέρωσης.

Η εκτροπή αυτή, κατά γενική άποψη θα αναγκάσει την προσεχή κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας με νέες δημοσιονομικές περικοπές.

«Ο Νετανιάχου προκήρυξε πέρσι πρόωρες εκλογές εννέα μήνες νωρίτερα εξηγώντας ότι δεν μπορούσε να περάσει αυτά τα αντιδημοφιλή μέτρα με την πλειοψηφία που διέθετε», υπενθυμίζει ο Χανάν Κρίσταλ, πολιτικός σχολιαστής στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Η κυβέρνηση είχε την τάση να αποκρύπτει το μέγεθος του ελλείμματος και το γεγονός ότι έχουμε μπει σε έναν άσχημο κατήφορο», προσθέτει ο Ντάνι Καταρίβας, ο διευθυντής διεθνών σχέσεων της Ένωσης Ισραηλινών Βιομηχάνων. Για το φιλελεύθερο Νετανιάχου, που παρουσίαζε το Ισραήλ ως μια «νησίδα ευημερίας που έχει γλιτώσει από την κοινωνική κρίση που σοβεί στη Ελλάδα και την Ισπανία», το πλήγμα ήταν σκληρό.

Ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής του στρατηγικής συνίστατο στο στοίχημα της εύρωστης οικονομίας, με μια ανάπτυξη 3,3% το 2012, ποσοστό ανεργίας κάτω από 7% και ετήσιο πληθωρισμό 1,6%, στοιχεία που επέτρεψαν στους Ισραηλινούς να περάσουν απρόσκοπτα μέσα από τις κρίσεις των subprimes του 2008 και της ευρωζώνης.

Το Εργατικό Κόμμα, από την πλευρά του, τα ποσοστά του οποίου είναι σε πτώση από τότε που η ειρηνευτική συμφωνία που επιζητούσε με τους Παλαιστίνιους εξελίχθηκε σε βίαιη σύγκρουση, θέλει να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφός του στις εκλογές αυτές, για τις οποίες η εκστρατεία του επικεντρώθηκε στην οικονομία.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εύκολη νίκη για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Νετανιάχου στις εκλογές της Τρίτης, γεγονός που μπορεί να ωθήσει το Ισραήλ δεξιότερα, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο, καθώς περιλαμβάνει θρησκευτικά κόμματα και κινήματα των εβραίων εποίκων στο συνασπισμό του, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

Ο Νετανιάχου έθεσε πρώτιστο θέμα στην προεκλογική του εκστρατεία την ασφάλεια του Ισραήλ, επικαλούμενος τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τη νέα ισλαμική κυβέρνηση στην Αίγυπτο για να πείσει ότι το Ισραήλ χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη. Ωστόσο το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα ενισχυμένο από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το υψηλό κόστος ζωής και τις μειούμενες πολιτικές επιτυχίες του κεντρώου κόμματος Καντίμα που κάποτε ήταν κυβέρνηση, δείχνει αρκετά συγκροτημένο.

Στην προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα, όπως το υψηλό κόστος ζωής που ανησυχεί τους Ισραηλινούς.