Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επιτρέψει με την πολιτική του την μεγαλύτερη επέκταση των εβραϊκών οικισμών έπειτα από την εκπνοή, προ δύο ετών, του 10μηνου μορατόριουμ που είχε τηρήσει, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση μια μη κυβερνητική οργάνωση κατά του εποικισμού.

Η ομάδα «Ειρήνη Τώρα» δημοσίευσε μία έκθεση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 22ας Ιανουαρίου στο Ισραήλ, αποκαλύπτοντας πως μέσα στο 2012 εγκρίθηκε η ανέγερση 6.676 οικιστικών μονάδων στα Κατεχόμενα, έναντι 1.607 το 2011 και μερικών εκατοντάδων το 2010.

Όπως τονίζει η «Ειρήνη Τώρα», η εποικιστική πολιτική που ακολουθεί ο Νετανιάχου «αποκαλύπτει την σαφή πρόθεση να χρησιμοποιηθούν οι εβραϊκοί οικισμοί για να δυναμιτιστεί συστηματικά και να καταστεί αδύνατη μία ρεαλιστική λύση δύο κρατών στην σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών».

Την περασμένη διετία, υπογράμμισε η οργάνωση, η κυβέρνηση του Νετανιάχου έχει εγκρίνει έναν «αριθμό-ρεκόρ» εργολαβικών προσφορών για την κατασκευή οικιών σε κοινότητες εποίκων.

Οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν 3.148 τέτοιες άδειες το 2012 –προχωρώντας στον μεγαλύτερο αριθμό εγκρίσεων μέσα σε μια χρονιά κατά την τελευταία δεκαετία–, εν συγκρίσει με τις 1.321 το 2011 και τις 663 το 2010, προσέθεσε η Ειρήνη Τώρα.

Το περασμένο έτος είχε ξεκινήσει η κατασκευή 1.747 οικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη, έναντι 1.850 το 2011, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Περίπου το 40% των νέων υπό ανέγερση κτισμάτων βρίσκονταν σε σημεία, που η «Ειρήνη Τώρα» χαρακτηρίζει ως «μεμονωμένους οικισμούς» και όχι στα ήδη ανοικοδομημένα συμπλέγματα κατοικιών που η ισραηλινή κυβέρνηση διατρανώνει πως θα διατηρήσει ως όρο όποια συμφωνία κι αν συνάψει με τους Παλαιστινίους. Ο δεξιός πρωθυπουργός Νετανιάχου –που φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη νίκη στις επικείμενες εκλογές– έχει δηλώσει πως εξακολουθεί να δεσμεύεται για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αποστρατικοποιημένο και δεν θα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Σήμερα το Ισραήλ ανακοίνωσε την έγκριση αδειών οικοδόμησης 114 οικιών στο Εφράτ και 84 στο Κιργιάτ Άρμπα, δύο οικισμούς εποίκων στη Δυτική Όχθη.