Την εκτίμηση ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας ΙΜU στην Ιταλία δεν βοηθά στο να μειωθούν οι ανισότητες που παρατηρούνται, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποια «ελαφριά αύξηση της φτώχειας».

«Η επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας IMU στην Ιταλία, πρέπει να γίνει με πιο βαθμιαίο τρόπο, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη το παραγόμενο εισόδημα», σημείωσε η Κομισιόν σε έκθεσή της η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, όπως η φοροαπαλλαγή των 200 ευρώ για το σπίτι ιδιοκατοίκησης, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για οικογένειες με παιδιά και η διαφορά ανάμεσα στην φορολόγηση του σπιτιού στο οποίο κανείς διαμένει μόνιμα, και τυχόν άλλων».

Η Επιτροπή σημειώνει πως θα μπορούσαν να βελτιωθούν κάποια σημεία του νόμου και των πεδίων εφαρμογής του: καλεί να αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες, να αυξηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογα με το εισόδημα και να γίνουν ακόμη σαφέστερα τα κριτήρια που διαχωρίζουν το σπίτι ιδιοκατοίκησης από τα υπόλοιπα ακίνητα στην ιδιοκτησία ενός πολίτη.

Στην ίδια έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «στην Ιταλία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθεί κανείς σε κατάσταση ένδειας, ενώ είναι δύσκολο στην συνέχεια να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο».