Περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλλει η συριακή κυβέρνηση στη διανομή βοήθειας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Ελλείψεις παρουσιάζονται κυρίως στο ψωμί, αλλά και στα καύσιμα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) μοιράζει τρόφιμα σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στη Συρία κάθε μήνα, την ώρα που 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθειας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Πάντως, το WFP δεν είναι σε θέση να ενισχύσει την παροχή βοήθειας, καθώς πολύ λίγες οργανώσεις αρωγής έχουν άδεια να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

«Ο κύριος εταίρος μας, η Ερυθρά Ημισέληνος, κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί και δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της», σημείωσε η Μπιρς.

«Το WFP κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εισάγει καύσιμα για ανθρωπιστική χρήση και να απαλύνει τις επιπτώσεις των σημαντικών ελλείψεων στα καύσιμα που παρατηρούνται σε όλη τη χώρα και επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διακινεί τρόφιμα στην ώρα τους, από το λιμάνι στις εγκαταστάσεις συσκευασίας, αλλά και να βρει φορτηγά για να προχωρήσει στη διανομή των τροφίμων», επεσήμανε η ίδια.

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση τον προηγούμενο μήνα για τη συγκέντρωση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την παροχή βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους που είναι αντιμέτωποι με μια συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση.

Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία έχουν ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, περιλαμβανομένων περίπου 2 εκατομμυρίων που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Εξάλλου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων αυξήθηκε δραματικά από 500.000 σε σχεδόν 600.000 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.