«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες. «Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή» συνέχισε και πρόσθεσε: Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία.

Διπλωματικές πηγές ωστόσο, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφέρουν πως οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να απορρίψουν την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που ζητεί η Μέι και προσανατολίζονται προς βραχύτερη παράταση.

Οι πρεσβευτές των 27 συναντήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση χθες το βράδυ, την προηγουμένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου). Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε στο AFP ότι η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν ακόνη λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.

Τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ» προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου. Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ένωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας. Η Επιτροπή υποστηρίζει παράταση το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.

«Ναι» από Αυστρία και Λιθουανία σε παράταση στο Brexit

Κατά της συμμετοχής της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές 2019 τάχθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας πως θα είναι «παράξενο».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς σχολίασε πως ενδεχόμενη παράταση είναι καλύτερη από το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία. Διευκρίνισε ωστόσο πως η παράταση θα έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών εφόσον μπορούν να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα.

Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση μόνο έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές 2019 , εκτίμησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι στο τραπέζι.

Είμαστε αισιόδοξοι, πρόσθεσε, αλλά οι χρόνοι είναι στα χέρια του βρετανικού κοινοβουλίου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε Brexit χωρίς συμφωνία, συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η ΕΕ να κάνει κάποια παραχώρηση όταν δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμεί η Βρετανία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.