Συγκαλείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κυρίαρχο θέμα, για ακόμα μία φορά, το ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι ηγέτες θα εξετάσουν την επιστολή που απέστειλε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί τρίμηνη παράταση, έως τις 30 Ιουνίου, για το Brexit. Οι επικεφαλής των χωρών – μελών θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τη χρονική διάρκεια, καθώς και τυχόν κριτήρια που θα θέσει η ΕΕ προκειμένου να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Λονδίνου. Κρίσιμη για την τελική αποδοχή του αιτήματος της Τερέζα Μέι θα είναι η ψηφοφορία, η τρίτη κατά σειρά, επί της συμφωνίας αποχώρησης, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εκτίμησε πως σύντομη χρονική παράταση του Brexit είναι πιθανή, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καθυστέρηση του Brexit αποτελεί «ζήτημα μεγάλης προσωπικής απογοήτευσης» είπε πάντως η Μέι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τους Βρετανούς πολίτες.

Το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ- Κίνας, και οι εμπορικές πτυχές τους, θα τεθεί στο δείπνο των ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να  υπογραμμίσει ότι η Κίνα αποτελεί Στρατηγικό Εταίρο για την ΕΕ, γεγονός το οποίο θα πρέπει να καθίσταται σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης της προσεχούς Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τομέα διασυνδεσιμότητας. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Την επόμενη ημέρα, η συζήτηση θα εστιαστεί σε θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, αλλά και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Μαρτίου

12.30 (τοπική ώρα): Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)

15.30: Έναρξη εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19.30: Δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ με θέμα τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας

Παρασκευή 22 Μαρτίου

10.45: Έναρξη εργασιών ολομέλειας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου