Η αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τη Δευτέρα έναν αμερικανό σύμβουλο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ είναι ιρανικής υπηκοότητας και ήταν ψυχικά διαταραγμένη, ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η γυναίκα, η οποία φορούσε την στολή της αφγανικής αστυνομίας, άνοιξε χθες πυρ και σκότωσε τον σύμβουλο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF).

Πρόκειται για την πρώτη «εκ των έσω» επίθεση στο Αφγανιστάν που πραγματοποιείται από γυναίκα.

Η δράστης της δολοφονίας, που είναι γνωστή μόνον με το όνομα Ναργκίς, ήταν στην πραγματικότητα ιρανικής υπηκοότητας, αποκάλυψε η έρευνα που έγινε μετά την σύλληψή της.

«Μετά τον γάμο της με έναν Αφγανό κατάφερε να της παραδοθεί παράνομα μια αφγανική ταυτότητα και εντάχθηκε στις τάξεις της αστυνομίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι.

«Η έρευνά μας έδειξε επίσης ότι υπέφερε από ψυχική διαταραχή και πιστεύουμε, έπειτα από 24ωρη έρευνα, ότι δεν συνδεόταν με κάποια ένοπλη αντιπολιτευόμενη οργάνωση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας (CID) της αστυνομίας Καμπούλ Μοχάμαντ Ζάχερ διευκρίνισε ότι η δράστης της δολοφονίας είχε παντρευτεί πριν από δέκα χρόνια έναν Αφγανό και είχε εισέλθει στις τάξεις της αστυνομίας πέντε χρόνια αργότερα.

«Κατά την ομολογία της είπε ότι είχε κουραστεί από τη ζωή της και ήθελε να σκοτώσει είτε τον κυβερνήτη, είτε τον επικεφαλής της CID, είτε τον επικεφαλής της αστυνομίας», σημείωσε ο Ζάχερ. «Αλλά δεν κατάφερε να μπει στην καρδιά του αρχηγείου της αστυνομίας και πυροβόλησε έναν ξένο που είδε κοντά στο κυλικείο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την αρχή του 2012 σχεδόν 60 στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν σκοτωθεί από ένστολους στο Αφγανιστάν.