Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπρόσωπων Τζον Μπένερ, για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που απειλεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στον αποκαλούμενο «δημοσιονομικό γκρεμό».

Ο κ. Μπένερ προτείνει να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο, σε αντάλλαγμα για σημαντικές περικοπές στα προγράμματα συνταξιοδότησης, αλλά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεν είναι έτοιμος να το αποδεχτεί, ανέφερε μια πηγή αργά το Σάββατο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Λευκός Οίκος θεωρεί τη συμβιβαστική πρόταση του Μπένερ, «ως μια πρόοδο», και αναμένει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως ο εκπρόσωπος του κ. Μπένερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία της συμβιβαστικής πρότασης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων .

Οι φορολογικοί συντελεστές είναι ένα από τα σημαντικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ρεπουμπλικάνων κα των δημοκρατικών. Η πρόταση του Τζον Μπένερ είναι η πρώτη υπαναχώρηση από τη βασική θέση που έχει εκφράσει εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος μέχρι το τέλος του έτους.