Ένοπλοι δολοφόνησαν χθες Σάββατο στη Μογκαντίσου έναν βουλευτή, βετεράνο της πολιτικής στη Σομαλία, ανακοίνωσε η αστυνομία, άλλη μια επίθεση που προστίθεται σε μια μακρά σειρά ενεργειών εναντίον αιρετών από πλευράς των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Ο Οσμάν Ελμί Μποκόρε, που θεωρείτο ένας από τους πιο παλιούς βουλευτές της Σομαλίας, ηλικίας περίπου 80 ετών, σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του, στη συνοικία Σάνκα, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

Αφού τον πυροβόλησαν, οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο.

«Ένοπλοι δολοφόνησαν τον βουλευτή (…) στην περιοχή Καράν», ανέφερε ένας αστυνομικός, ο Ιμπραΐμ Μοχάμεντ, και πρόσθεσε ότι τα σώματα ασφαλείας «προσπαθούν να βρουν τους άνανδρους δολοφόνους αυτούς».

Ο σομαλός πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Φαρμάτζο εξέφρασε τη θλίψη του για τον φόνο του πολιτικού. Τα σώματα ασφαλείας «πρέπει να διενεργήσουν ταχεία έρευνα και να προσαγάγουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Η Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο μέσω ενός ιστότοπου που πρόσκειται στην οργάνωση. Ένα στέλεχος της καυχήθηκε για την «καλά οργανωμένη» επίθεση εναντίον του βουλευτή από τους «μουτζαχεντίν».

Οι μαχητές της Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου το 2011 και κατόπιν προοδευτικά από όλες τις μεγάλες πόλεις της Σομαλίας, από τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης. Συνεχίζουν όμως να ελέγχουν ακόμη αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες.

Διεξάγουν συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών, στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην πρωτεύουσα και αλλού, ενώ στήνουν συνεχώς ενέδρες σε στρατιωτικές οχηματοπομπές.