Τα βραβεία για τους εντυπωσιακότερους ουρανοξύστες της χρονιάς απονεμήθηκαν πρόσφατα και τα αποτελέσματα μόνο συναρπαστικά μπορούν να λογιστούν.

Ο ουρανοξύστης της 8ης Spruce Street στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που κατέκτησε το μεγαλύτερο έπαθλο του διαγωνισμού «Emporis Skyscraper Award», ονομάστηκε και επισήμως το καλύτερο κτίριο που αποπερατώθηκε το 2011.

Ο πύργος των 76 ορόφων, μια δημιουργία του φημισμένου αρχιτέκτονα Frank Gehry, είναι το 12ο ψηλότερο κτίριο κατοικιών του κόσμου, με ύψος που ανέρχεται στα 265 μέτρα.

Ο εκπληκτικός του σχεδιασμός απαρτίζεται από μια επένδυση 10.500 πάνελ από ανοξείδωτο ατσάλι, καθένα από τα οποία έχει εντελώς ιδιαίτερο σχήμα! Αυτό σημαίνει ότι καθώς περπατάς και θαυμάζεις το κομψοτέχνημα από κάτω, το σχήμα του αλλάζει συνεχώς, κάνοντας τους κριτές να συμφωνούν ότι το κτίριο ξεχωρίζει ακόμα και μέσα στο «δάσος» των ουρανοξυστών του Μανχάταν…

Ο πύργος της Spruce Street διακρίθηκε ανάμεσα σε 220 ουρανοξύστες στα ετήσια βραβεία «Όσκαρ Αρχιτεκτονικής», αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον 412 μέτρων Al Hamra Tower του Κουβέιτ.

Ο ουρανοξύστης Al Hamra εγκωμιάστηκε για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, που έλαβε υπόψη του την αφόρητη ζέστη της ερήμου: η κατασκευή της νότιας πρόσοψής του, με στοιχεία ασβεστόλιθου επενδυμένα στον τοίχο από μπετόν, προστατεύει το κτίριο από τον καυτό ήλιο της ερήμου…

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το συγκρότημα ουρανοξυστών Etihad Towers του Αμπού Ντάμπι, με ανώτατο ύψος τα 305,3 μέτρα.

Το θεόρατο συγκρότημα απαρτίζεται από τρεις ουρανοξύστες που φιλοξενούν κατοικίες, έναν πύργο γραφείων και έναν ακόμα που στεγάζει ξενοδοχείο.

Στην τέταρτη θέση ο υπέροχος KK100 στη Shenzhen της Κίνας, που ανέρχεται στο θεόρατο ύψος των 441,8 μέτρων.

Ο KK100 εγκωμιάστηκε για τη λειτουργικότητα του σχεδιασμού του, ενώ είναι ταυτόχρονα το ψηλότερο κτίριο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από βρετανική φίρμα (Terry Farrell & Partners).

Την τέταρτη θέση μοιράστηκε ο KK100 με τον Victoria Tower της Στοκχόλμης, με τα 117,6 μέτρα του και τον ιδιόρρυθμο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό.

Ο Great American Tower στο Σινσινάτι των ΗΠΑ ισοβάθμησε επίσης στην 4η θέση, εντυπωσιάζοντας τους κριτές με το στιβαρό του design και τα 202 μέτρα ύψους του. Με κόστος 322 εκατ. δολάρια, ο πύργος είναι εμπνευσμένος από φωτογραφία τιάρας που φόρεσε κάποτε η πριγκίπισσα Νταϊάνα!

Ο μοναδικός F&F Tower στην πόλη του Παναμά, με τα 242 μέτρα και τον ξεχωριστό του σχεδιασμό, περιορίστηκε στην 7η θέση, αν και υπήρξαν ενστάσεις για τη σειρά κατάταξής του.

Ο Northeast Asia Trade Tower, στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου Incheon της Νότιας Κορέας, μαγνήτισε τους κριτές, που τον κατέταξαν στην 8η θέση.

Στην 9η θέση κατατάχθηκε το συγκρότημα ουρανοξυστών Reflections στο Keppel Bay της Σιγκαπούρης, με ύψος 178 μέτρα. Το κολοσσιαίο συγκρότημα κατοικιών, που φιλοξενεί 1.129 πολυτελή διαμερίσματα, είναι σχεδιασμένο από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Daniel Libeskind…

Στη 10η θέση βρίσκουμε το Tianjin Global Financial Center, με το δυσθεώρητο ύψος των 336,9 μέτρων, που είναι εγκατεστημένο στην πόλη Tianjin της Κίνας.

Τα βραβεία Emporis, του ομώνυμου γερμανικού ινστιτούτου που συγκεντρώνει κατασκευαστικές πληροφορίες από όλο τον κόσμο, δίνονται από το 2000. Ο περσινός μεγάλος νικητής ήταν το ξενοδοχείο Hotel Porta Fira της Βαρκελώνης…