Επαναλαμβάνουν το επικό ταξίδι του Σάκλετον

Ο διάσημος εξερευνητής είχε αποτύχει να φτάσει στο Νότιο Πόλο το 1914


ΚΟΣΜΟΣ
19:20
04/12/2012
Επαναλαμβάνουν το επικό ταξίδι του Σάκλετον
loading

Ομάδα ερευνητών ετοιμάζεται να επαναλάβει το επικό ταξίδι του ιρλανδικής καταγωγής εξερευνητή Ερνεστ Σάκλετον ο οποίος απέτυχε στην προσπάθειά του να φτάσει στο Νότιο Πόλο το 1914.

Το πλοίο του Σάκλετον, το «Endurance», παγιδεύτηκε στους πάγους της Ανταρκτικής, και τελικά βυθίστηκε. Η προσπάθεια του Σάκλετον να ειδοποιήσει για το ναυάγιο και να φέρει βοήθεια θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια που έχουν γίνει ποτέ.

Μαζί με ορισμένα μέλη του πληρώματός του, ο εξερευνητής επιβιβάστηκε σε σωσίβια λέμβο και κάλυψε μια απόσταση 800 μιλίων από το Ελεφαντ Αϊλαντ στο νησί Σάουθ Τζόρτζια, όπου ήξερε ότι βρισκόταν φαλαινοθηρικός σταθμός. Το ταξίδι αυτό διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια.

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον αυστραλό εξερευνητή και περιβαλλοντολόγο Τιμ Τζάρβις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα ακριβές αντίγραφο της μήκους 6,85 μέτρων σωσίβιας λέμβου και να καλύψουν την ίδια απόσταση.

Η λέμβος ονομάστηκε «Μαρία Σάκλετον» από την εγγονή του εξερευνητή και το ταξίδι με αυτή κάθε άλλο παρά ακίνδυνο είναι αφού το πλοίο δεν διαθέτει καρίνα και είναι πολύ εύκολο να ανατραπεί. Επίσης οι επιστήμονες δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τα οποία δεν υπήρχαν στην εποχή του Σάκλετον.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει