Περαιτέρω συνομιλίες για το Brexit θα έχουν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στην επιστολή της, με την οποία απαντά στο γράμμα του Κόρμπιν με τα πέντε αιτήματά του για τη συμφωνία για το Brexit, η Μέι υιοθετεί τόνο συμφιλίωσης.

Τονίζει πως επιθυμεί οι δύο πλευρές να συζητήσουν «εναλλακτικές λύσεις» στο ιρλανδικό backstop, τη δικλείδα ασφαλείας που έχει στόχο την αποφυγή σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Παραμένει ωστόσο η διαφωνία σχετικά με την τελωνειακή ένωση, αν και η Μέι δεν απέρριψε ευθέως κανέναν από τους όρους του.

Όπως σημειώνει το BBC, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή τους, αλλά η επιστολή καταλήγει με τη Μέι να σημειώνει πως ανυπομονεί οι δύο πλευρές να συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό».

Η Μέι τονίζει στον Κόρμπιν: «Είναι καλό που συμφωνούμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει αν φύγει από την ΕΕ με μία συμφωνία και πως το επείγον θέμα είναι να βρεθεί συμφωνία που θα τιμά τις δεσμεύσεις μας προς τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, μπορεί να βρει στήριξη στο Κοινοβούλιο και μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, χωρίς να αναζητηθεί σενάριο εκλογών ή δεύτερο δημοψήφισμα».

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του έχει πολλές φορές τονίσει πως θα πρέπει να γίνουν εκλογές εάν η Μέι δεν καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από τη βρετανική Βουλή, ενώ δέχεται πιέσεις από ορισμένους βουλευτές του να πιέσει με τη σειρά του για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβ Μπάρκλεϊ και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ θα έχουν σήμερα συνομιλίες στο Στρασβούργο, καθώς οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες συζητούν τις προτεινόμενες αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας.