Οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Σερβίας, Γιάνεζ Γιάνσα και Ίβιτσα Ντάτσιτς συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Λιουμπλιάνα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και ότι δεν υπάρχουν εκκρεμή πολιτικά ζητήματα.

Τόνισαν δε ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να εμβαθύνουν τις οικονομικές σχέσεις με κοινή παρουσία σε τρίτες αγορές και διακυβερνητική σύνοδο τον επόμενο χρόνο.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Γιάνσα συμφώνησαν στη διεξαγωγή σε ετήσια βάση διακυβερνητικής συνόδου, στην οποία θα εξετάζονται τα ζητήματα που θεωρούνται κρίσιμα για την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτισαν την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των αστυνομιών της Σερβίας και της Σλοβενίας, παρ’ ότι χαρακτήρισαν τη συνεργασία στον τομέα αυτό και κυρίως στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος εξαιρετική κάτι που αποδείχθηκε και με την επιχείρηση «Balkan warrior» με στόχο το καρτέλ κοκαΐνης.

Ο κ. Γιάνσα τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία Σερβίας – Σλοβενίας είναι πολύ καλή, κάτι που υπογραμμίστηκε και στις επαφές που είχε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Ρωσία.

Ο κ. Ντάτσιτς εξήγησε ότι οι αγορές ενδιαφέροντος για κοινή παρουσία είναι η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία, με τις οποίες η Σερβία έχει υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του πάντα θα στηρίζει τη Σερβία, ώστε να λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ και ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ευγνώμων για τη στάση της Σλοβενίας.