Το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, εκτιμά πως η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία παρέχει περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με την πρόβλεψη του «backstop» αναφορικά με το σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, δεν επαρκεί.

Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει αύριο και να αποφασίσει εάν θα στηρίξει η όχι τη συμφωνία που πέτυχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ, μετά την αναβολή που η ίδια ζήτησε τον Δεκέμβριο, βλέποντας τη βέβαιη ήττα της.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας η συμφωνία να περάσει από τη βρετανική Βουλή, κάτι ωστόσο που εξακολουθεί να δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, η ΕΕ αναμένεται να απευθύνει σήμερα επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχοντας επιπλέον διαβεβαιώσεις αναφορικά με το θέμα του συνόρου, που έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.

«Η επιστολή δεν είναι νομικά δεσμευτική» σχολίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του DUP Nigel Dodds στο ραδιόφωνο του BBC. «Η πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να αιτιολογήσει το γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση» πρόσθεσε,  σύμφωνα με το Reuters.

Η Μέι αναμένεται να αξιοποιήσει και τη σημερινή της ομιλία στο Stoke-on-Trent της κεντρικής Αγγλίας για να προειδοποιήσει τους βουλευτές πως πλέον είναι πιθανότερο να μη γίνει καθόλου Brexit παρά η έξοδος χωρίς συμφωνία.