Να τεθεί τέρμα στον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία ζητεί ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.

Με δημόσια διακήρυξη του, που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς καλεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί τέρμα στον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία.

Χαρακτηρίζοντας καταστροφικές τις συνέπειες του αποκλεισμού και του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά στα ευρωπαϊκά σχολικά συστήματα, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι ο διαχωρισμός των Ρομά από την εκπαίδευση των γηγενών παιδιών έχει και υψηλό οικονομικό κόστος για τα κράτη-μέλη.

Επικαλούμενος τα στοιχεία έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Επίτροπος αναφέρει ότι η απώλεια παραγωγικότητας στη Σερβία, λόγω της παροχής ξεχωριστής εκπαίδευσης στα παιδιά των Ρομά, έφθασε τα 231 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στην Τσεχία τα 367 εκατομμύρια ευρώ, στην Βουλγαρία τα 526 εκατομμύρια ευρώ και στην Ρουμανία τα 887 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από την εθνική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σερβία.