Να σταματήσει ο αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από τα σχολεία

Δημόσια διακήρυξη του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα


ΚΟΣΜΟΣ
15:45
08/11/2012
Να σταματήσει ο αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από τα σχολεία
1
loading

Να τεθεί τέρμα στον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία ζητεί ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.

Με δημόσια διακήρυξη του, που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς καλεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί τέρμα στον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία.

Χαρακτηρίζοντας καταστροφικές τις συνέπειες του αποκλεισμού και του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά στα ευρωπαϊκά σχολικά συστήματα, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι ο διαχωρισμός των Ρομά από την εκπαίδευση των γηγενών παιδιών έχει και υψηλό οικονομικό κόστος για τα κράτη-μέλη.

Επικαλούμενος τα στοιχεία έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Επίτροπος αναφέρει ότι η απώλεια παραγωγικότητας στη Σερβία, λόγω της παροχής ξεχωριστής εκπαίδευσης στα παιδιά των Ρομά, έφθασε τα 231 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στην Τσεχία τα 367 εκατομμύρια ευρώ, στην Βουλγαρία τα 526 εκατομμύρια ευρώ και στην Ρουμανία τα 887 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από την εθνική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σερβία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar laros

    Ας παει για μια ξεναγηση στο ΚΕΠ Αγ Βαρβαρας να του πουν για τα επιδοματα που μαζευουν απο τις εγγραφες στα σχολεια της περιοχης και μετα να επισκεφθει τα σχολεια που εχουν εγγραφει τα παιδια της ομαδας αυτης και να μετρησει ποσα φοιτουν .
    Αν βρει εστω και ενα να μιλα για αποκλεισμο και να προβει σε οποιαδηποτε νομιμη ενεργεια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει