«Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι το πιο επικίνδυνο των τελευταίων δεκαετιών»

Η εκτίμηση της Eurasia Group για ΝΑΤΟ, Ε.Ε. G7-G20, ΠOE και Pax Americana


ΚΟΣΜΟΣ
15:23
08/01/2019
«Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι το πιο επικίνδυνο των τελευταίων δεκαετιών»
6
loading

Στο συμπέρασμα ότι «το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι το πιο επικίνδυνο των τελευταίων δεκαετιών» κατέληξε η δεξαμενή σκέψης Eurasia Group, που αναφέρει σχετικά ότι το 2019 θα είναι η χρονιά, κατά την οποία τα απανωτά χτυπήματα στο σύστημα της δυτικής συμμαχίας και στο οικοδόμημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης απειλούν με ανατροπή την παλαιά τάξη πραγμάτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση των σημαντικότερων κινδύνων για τη νέα χρονιά του Eurasia Group, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Pax Americana διαλύεται, η διατλαντική συμφωνία που στηρίζει τη Δύση από τη δεκαετία του 1959 πεθαίνει, το ΝΑΤΟ, οι G7 και G20, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Ε.Ε. βρίσκονται όλοι σε κρίση, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

H έκθεση του Eurasia Group, που είναι σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προειδοποιεί μάλιστα ότι το 2019 μπορεί να είναι η χρονιά γεωπολιτικής κατάρρευσης του κόσμου, όπως τον ζήσαμε μέχρι τώρα. Ειδικά για την Ευρώπη, εκτιμά ότι οι ευρωσκεπτικιστικές- ακροδεξιές λαϊκίστικες δυνάμεις θα κερδίσουν το 37% των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο τον επόμενο Μάιο, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από το 28% του Μαΐου του 2014. Αποτέλεσμα; Το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα διαμορφωθεί θα εισέλθει σε κρίση προτού καν αρχίσει το έργο του.

Σύμφωνα με το Eurasia Group στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι ευρωσκεπτικιστές θα κερδίσουν περισσότερες έδρες από ποτέ. Οι προηγούμενες εκλογές, το 2014, διεξήχθησαν λίγο μετά την κρίση της Eυρωζώνης, όταν κάποιες χώρες εξακολουθούσαν να πηγαίνουν από διάσωση σε διάσωση.

«Τώρα, το επίσημο μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη. Αλλά η παρακμή ορισμένων από τα κυριότερα κόμματα που ανήκουν στους τρεις μεγάλους συνασπισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανοίγει μια ευκαιρία στα ακροδεξιά ευρωσκεπτιστικά κόμματα να αποτελέσουν μια επιβλητική δύναμη στο κοινοβούλιο - ίσως τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα…

Οι τέσσερις λαϊκίστικες κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα θέλουν όλοι να διασφαλίσουν ότι εκπροσωπούνται κατάλληλα από έναν Επίτροπο της ιδεολογικής τους γλώσσας, φέρνοντας τους ευρωσκεπτικιστές πιο κοντά στην πραγματική εξουσία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν ολίγοις, εφέτος οι ευρωσκεπτικιστές θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ στο ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν», εκτιμά το Eurasia Group.

Και προσθέτει: «Αυτή η πρωτοφανής επιρροή θα υπονομεύσει την ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργεί. Η παρουσία των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπονομεύσει τη συνοχή και την ικανότητά της να διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις της Ε.Ε., καθώς και τη σαφήνεια του μηνύματός της μεταξύ του ευρωπαϊκού πληθυσμού, των επενδυτών και του ευρύτερου κόσμου.

Ο ιστορικά συλλογικός θεσμός θα γίνει πεδίο μάχης. Στη συνέχεια, με τους λαϊκιστές στο ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση σε βασικά θέματα πολιτικής, όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και το κράτος δικαίου. Επίσης, οι εσωτερικές διαφωνίες θα διαταράξουν την ικανότητα της Ε.Ε. να αντιδρά γρήγορα σε κρίσεις. Το 2019 θα είναι η χρονιά που οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα κερδίσουν πραγματική δύναμη στην Ευρώπης, διαβρώνοντας την Ε.Ε. από μέσα».

Αλλαγή του κλίματος, αλλά στον γεωπολιτικό τομέα

Σύμφωνα με το Eurasia Group , η συντριπτική πλειοψηφία των γεωπολιτικών δυνάμεων, κατευθύνονται σήμερα σε λάθος κατεύθυνση. «Δείτε τις τροχιές όλων των σημερινών σημαντικών γεωπολιτικών δυνάμεων. Ξεκινήστε με τους μεγάλους. Η ισχύς των πολιτικών θεσμών στις ΗΠΑ και σε άλλες προηγμένες βιομηχανικές οικονομίες. Η διατλαντική σχέση. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η κατάσταση της Ε.Ε. Το ΝΑΤΟ. Οι G20. Οι G7. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Η Ρωσία και οι γείτονές της. Περιφερειακή πολιτική εξουσίας στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Η τάση σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς είναι αρνητική. Και στους περισσότερους με έναν τρόπο που δεν έχει εμφανιστεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων που παρακολουθούμε -πάνω από το 90% αυτών- σήμερα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

Αυτές οι σχέσεις και οι θεσμοί δεν θα καταρρεύσουν αύριο, αλλά οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι νάρκες ξηράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή είναι όλα κομμάτια της διεθνούς αρχιτεκτονικής, κάποια από τα οποία είναι θεμελιώδη. Τελικά, οι άνθρωποι πρόκειται να πληγούν. Σκεφτείτε την αλλαγή του κλίματος, αλλά στον γεωπολιτικό τομέα», σημειώνει το Eurasia Group.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν κρίσιμος σύμμαχος για τα περισσότερα αναπτυγμένα έθνη του κόσμου, αλλά οι συμμαχίες της Ουάσιγκτον αποδυναμώνονται. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της Αμερικής να αποτελεί τον παγκόσμιο χωροφύλακα, καθώς και άλλα έθνη πρέπει να πληρώσουν για την ασφάλειά τους.

Η διοίκηση Τραμπ βλέπει τις συμμαχίες ως κορσέδες που περιορίζουν την ικανότητα των ΗΠΑ να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμαχίες διαβρώνονται και η διάβρωση θα συνεχιστεί. Οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι υπάρχουν προκλήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, τόσο οι αμερικανο-γερμανικές όσο και οι αμερικανο-γαλλικές σχέσεις επιδεινώνονται. Αυτό υπονομεύει το ΝΑΤΟ και την ευρύτερη διεθνή τάξη», αναφέρει το Eurasia Group.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν ήδη επιδεινωθεί ανεπιστρεπτί

«Τόσο o Τραμπ όσο και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα παραμένουν αφοσιωμένοι στην περιοχή της Ασίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανόδου της Κίνας. Η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας παραμένει ισχυρή. Αλλά ακόμα κι εδώ, ο Τραμπ θα προτιμούσε να μειώσει για παράδειγμα την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα, συνεχίζοντας παράλληλα να δημιουργεί αβεβαιότητα για το εμπόριο.

Οι αμφιβολίες του Τραμπ για τις συμμαχίες δημιουργούν ευκαιρίες για τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζιπίνγκ, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τους ακροδεξιούς λαϊκιστές στην Ευρώπη και άλλους, που εκμεταλλεύονται την απογοήτευση για τη στάση της Ουάσινγκτον.

Επιπλέον το Eurasia Group αναφέρεται στον κίνδυνο κατάληξης μιας αναμέτρησης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σε οικονομική ύφεση, τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη επιδεινωθεί ανεπιστρεπτί, ενώ δεν υπάρχει κοινό έδαφος συμβιβασμού. Διακυβεύεται, έτσι, και η τεχνολογική κυριαρχία του 21ου αιώνα και όχι μόνο το εμπόριο», καταλήγει το Eurasia Group.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Anti-populist

  Based on the comments from tzafar1 and the response to “former Russian” someone confirms the risk our societies face, not from the “outside” but rather from the “inside”. The brainwashing of the populists makes people think that the populist are the “saviors” that will fix “all the ills of the world”. Relegating the “right to think”, though I would prefer the “responsibility to think” for oneself is the greatest problem....

 2. avatar Former Russian

  Το ΝΑΤΟ Πάτερ δεν ήταν ο αποτρεπτικός παράγοντας για σύγκρουση μεταξί Ελλάδας και Τουρκίας?

  Και τότε απάντησε ο γέροντας...

  Αααχ παιδί μου. Βλέπω πολλούς χλευαστές της Αμερικής - ΚΟΥΚΟΥέδες, ρωσόλαγνους, βυζαντινούς, ψευτοιδεολόγους και άλλες μπουμπουνιέρες - να μετανιώνουν για τη στάση τους προς την Αμερική και να τρέχουν να κρυφτούν απ\'την οργή του Αττίλα.

 3. avatar Αν λειτουργούσαν σωστά δεν θα περνούσαν κρίση !

  Δεν κατάλαβα γιατί είναι λαϊκίστικες οι κυβερνήσεις Αυστρίας, Ιταλίας , Πολωνίας και Ουγγαρίας και δεν είναι της Ελλάδας ! Μήπως γιατί η νέα τοάξη πραγμάτων επιθυμεί τη διατήρηση της παλαιάς τάξης πραγμάτων ; Μη μου πεις ότι οι Βρυξέλλες είναι κάτι άλλο από ενα τεράστιο γραφειοκρατικό τέρας που σπαταλά άσκοπα τα χρήματα των πολιτών ;

  1. avatar tzafar1

   Να συμπληρώσω πως, από πότε οι φιλολαϊκές κυβερνήσεις, αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη και την συνοχή της. Οι μόνοι που απειλούνται κι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται αυτές τις φιλολαϊκές κυβερνήσεις είναι οι σάπιοι ληστοσυμμορίτες καπιταλιστές και το καθεστώς που έχουν επιβάλει στον κόσμο, μετά από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τον οποίο και αυτοί δημιούργησαν για να σωθούν από την παγκόσμια λαϊκή κατακραυγή, μετά το οικονομικό κραχ του \'30 στις ΗΠΑ και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις παγκοσμίως. Μια Αμερική που ουσιαστικά επιβλήθηκε παγκοσμίως με όπλο αυτήν τη μαζική καταστροφή. Ποιος σου είπε ρε τρελάρα, πως χρειάζεται κανείς τις νταβατζιλίδικες υπηρεσίες σου, μέσα στα σπίτια των άλλων; Υπηρεσίες που υποβάλλεις, αφού πρώτα έχεις ΕΣΥ κι η υπόλοιπη μαφία του υποκόσμου που κυβερνά αυτόν τον πλανήτη, τεχνηέντως έχετε ύπουλα και υποχθόνια δημιουργήσει την απαραίτητη κρίση. Δεν είμαστε όλοι ινδιάνοι σε αυτόν τον πλανήτη εγγονέ του νταβατζή που εκμεταλλευόταν πόρνες και χρυσοθήρες.

   1. avatar Former Russian

    Ψυχιατρείο --------------------------------------------------------------->

    1. avatar tzafar1

     Τον ξέρεις καλά το δρόμο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει