Διπλωματική περιοδεία στον Λίβανο, την Σαουδική Αραβία και τέλος στο Λάος ξεκινά από την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επιδιώκοντας δυνητικά οφέλη από την ετεροβαρή ανάπτυξη των ασιατικών κρατών έναντι της Ευρώπης, η οποία πλήττεται από την κρίση.

Η επίσκεψη Ολάντ στον Λίβανο επιβεβαιώθηκε και προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή. Πρόκειται «για μία ισχυρή πολιτική χειρονομία βοήθειας και στήριξης στην κυριαρχία του Λιβάνου, στη διατήρηση της ακεραιότητάς του και της ενότητάς του απέναντι στον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης», που οφείλεται στην σύρραξη στη Συρία.

Στη Σαουδική Αραβία, ο Ολάντ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον βασιλέα Αμπντάλα στη Τζέντα, ενώ οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη Συρία.

Όμως, στο υπόβαθρο της επίσκεψης του Ολάντ στο Ριάντ, βρίσκεται η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας ύψους ενός δισ. ευρώ ανάμεσα στον γαλλικό ναυπηγικό όμιλο DCNS και τη Σαουδική Αραβία για τον εκσυγχρονισμό του πολεμικού στόλου της.

Ο Ολάντ θα αναχωρήσει στη συνέχεια για το Λάος, όπου θα παραστεί στην ένατη σύνοδο ΕΕ-Ασίας (Asem), η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Βιεντιάν με συμμετοχή αντιπροσώπων από 50 ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Ένα σύνολο «που ισοδυναμεί με το 50% του παγκοσμίου ΑΕΠ και το 60% του πληθυσμού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η προεδρία.