Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Τσεχία ανέβαλε τουλάχιστον έως την Τρίτη 6η Νοεμβρίου την ψηφοφορία για νομοσχέδιο που προβλέπει ως και τον διπλασιασμό κατηγοριών φόρων, με σκοπό να εξασφαλιστεί ένα ποσό συνολικού ύψους 1,14 δισεκ. ευρώ, που έχει συνδεθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την δικομματική κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα καταστείλει μια «ανταρσία» βουλευτών του.

Η κυβέρνηση έχει στόχο μέσω της αύξησης των φόρων είναι να μειωθεί στο 2013 το έλλειμμα του ΑΕΠ σε περίπου 3%, παρά την ύφεση στην οικονομία από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και μετά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κυρίως θα αυξηθούν ο φόρος προστιθέμενης αξίας και ο φόρος εισοδήματος.

Κοινοβουλευτικοί παρατηρητές στην Πράγα σχολιάζουν από την πλευρά τους ότι εξασφαλίστηκε με αυτόν τον τρόπο ο χρόνος, προκειμένου να διευθετηθούν οι ενστάσεις που διατυπώνουν για τα φορολογικά 6 βουλευτές της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας είχε δηλώσει ότι αν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί η κυβέρνηση θα παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση έχει οριακή πλειοψηφία στην βουλή των 200 εδρών, όπου η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη.

Η ψηφοφορία θα γίνει μετά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών του Νέτσας, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των μέτρων.

Οι “αντάρτες” της συγκυβέρνησης, τους οποίους υποστηρίζει ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, λένε ότι η επιβολή υψηλότερης φορολογίας θα παρατείνει τη συρρίκνωση της οικονομίας που διαρκεί από το 2011.

Εάν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί ο Νέτσας και οι σύμμαχοί του, το κόμμα TOP09, θεωρούν ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.