Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το όνομα της χώρας με αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τον προσεχή Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Τσερβένκοφσκι, ενώ μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος χαρακτήρισε ως «επικίνδυνους» και «λανθασμένους» τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εξέφρασε μία πολύ επικίνδυνη, αλλά και λανθασμένη θέση, για την οποία εμείς αντιδρούμε έντονα. Είπε ότι αν η Μακεδονία λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αυτό θα σημαίνει αλλαγή του ονόματος του χώρας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Αυτή είναι μια καταστροφική θέση με την οποία ο κ. Τσερβένκοφσκι θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ακόμα και να σημειώσουμε μία τέτοια επιτυχία (σ.σ. εννοεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ) αυτή θα είναι επιβλαβής για τη χώρα. Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι αν δεν λάβουμε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε πάλι δεν θα είναι καλό για τη χώρα και θα φταίει η κυβέρνηση. Έτσι είτε λάβουμε, είτε δεν λάβουμε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Τσερβένκοφσκι θα λέει ότι δεν είναι καλό», ανέφερε ο κ.Στάβρσεκι.

Νωρίτερα σήμερα, o γενικός γραμματέας του SDSM Αντρέι Πέτροφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μαζικότητα της χθεσινοβραδινής αντικυβερνητικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η αντιπολίτευση στο κέντρο των Σκοπίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει το συντομότερο δυνατό στο αίτημα που διατύπωσε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2013.

Από την μεριά του ο κ.Στάβρεσκι ανέφερε σήμερα ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι καταφεύγει σε τέτοιου είδους «τεχνάσματα» για να κινητοποιήσει την εκλογική βάση του SDSM, επειδή φοβάται μία οδυνηρή ήττα στις δημοτικές εκλογές.