«Οπισθοχώρηση» της δημοκρατίας στην Ουκρανία μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν απουσία της αντιπολιτευόμενης Γιούλιας Τιμοσένκο που βρίσκεται στη φυλακή, καταγγέλλει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Λαμβανομένων υπόψη των καταχρήσεων εξουσίας και του υπερβολικού ρόλου του χρήματος σ’ αυτές τις εκλογές, φαίνεται πως οι δημοκρατικές πρόοδοι που είχαν παρατηρηθεί οπισθοχωρούν στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Βαλμπούργκα Άμπσμπουργκ Ντάγκλας.

«Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να πάει κανείς στη φυλακή για να μάθει νέα από σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας», πρόσθεσε.

Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει ιδιαίτερα την καταχρηστική προσφυγή σε κυβερνητικούς πόρους, την έλλειψη διαφάνειας στη διάρκεια της εκστρατείας και στη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και μια ανισορροπία στην κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

«Ορισμένες πλευρές της προεκλογικής περιόδου αποτέλεσαν ένα βήμα προς τα πίσω σε σχέση με πρόσφατες εθνικές εκλογές», προσθέτει ο ΟΑΣΕ στην έκθεσή του, αναφερόμενος στην εκλογή του Γιανουκόβιτς το Φεβρουάριο του 2010 που είχε θεωρηθεί δίκαιη από τη Δύση.

«Οι Ουκρανοί άξιζαν καλύτερα», δήλωσε ο Αντρέας Γκρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την εκλογική επιτροπή, το κυβερνών κόμμα έρχεται πρώτο στις εκλογές της Κυριακής με 35% των ψήφων και ακολουθεί με 22% η συμμαχία που πρόσκειται στη φυλακισμένη Τιμοσένκο.