Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον καταδίκασε σήμερα τις εκτελέσεις δέκα ανθρώπων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών χθες Δευτέρα σε φυλακή της Τεχεράνης.

«Είμαι κατάπληκτη από την εκτέλεση στις 22 Οκτωβρίου, δέκα Ιρανών που κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών», ανέφερε η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Ανησυχώ από τις πληροφορίες ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν μια δίκαιη δίκη, και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια κατά την κράτησή τους», πρόσθεσε.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν, σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι περισσότερες από τις εκτελέσεις έλαβαν χώρα μετά από μια δίκη με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς δικαίωμα άσκησης έφεσης και για αδικήματα που, σύμφωνα με τα ελάχιστα διεθνή νομικά πρότυπα, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην θανατική ποινή», υπογράμμισε η Άστον.

Οι δέκα άνδρες που εκτελέστηκαν την Δευτέρα είχαν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο περισσότερου από ένα τόνο οπίου και ενός τόνου «κρυστάλλου» (μεθαμφεταμίνη), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γραφείου του εισαγγελέα της Τεχεράνης.

Οι εκτελέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ενώ μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται στην Τεχεράνη το Σάββατο για μια αμφιλεγόμενη επίσημη επίσκεψη.