«Σουρεαλιστικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Λαγιό, τις κατηγορίες του συριακού καθεστώτος σε βάρος της Γαλλίας, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» στη Συρία και «εμποδίζει τον τερματισμό της βίας».

«Το να ακούμε τη συριακή κυβέρνηση (να εξαπολύει αυτές τις κατηγορίες) είναι σουρεαλιστικό και θα ήταν ακόμη και γελοίο αν τα δεινά που υφίσταται ο συριακός λαός από τον Μπασάρ αλ Άσαντ και το σινάφι του δεν ήταν τόσο τρομερά», είπε ο Λαγιό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το συριακό καθεστώς ευθύνεται για περισσότερους από 35.000 θανάτους, για την εξορία 300.000 ανθρώπων και για τον εκτοπισμό περισσότερων από 1 εκατομμύριο. Ρίχνει εκρηκτικά και βόμβες διασποράς εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας. Επιδιώκει να εξαγάγει το χάος που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της χώρας και σε γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.

Το Παρίσι θα συνεχίσει «να καταγγέλει τους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος»και να βοηθά «τον συριακό λαό με την ίδια αποφασιστικότητα» που το έκανε μέχρι σήμερα, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα η Δαμασκός είχε κατηγορήσει τη Γαλλία ότι «εμποδίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας» προσφέροντας υποστήριξη στους «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί το συριακό καθεστώς τους αντάρτες που μάχονται τον στρατό. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανέφερε ότι «η γαλλική κυβέρνηση, τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη, συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο με κατάφωρο τρόπο, μέσω της υποστήριξης που προσφέρει στις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις».