Αεροσκάφος της εταιρείας Southwest το οποίο εκτελούσε πτήση από το Σιάτλ στο Ντάλας αναγκάστηκε να κάνει μεταβολή αφού είχε ξεχαστεί μέσα στον χώρο μεταφοράς φορτίου του μια ανθρώπινη καρδιά που προοριζόταν για μεταμόσχευση, ανέφεραν την Πέμπτη αμερικανικά ΜΜΕ.

Είχε διανύσει περίπου 950 χιλιόμετρα — από το σύνολο των 2.500 χιλιομέτρων της πτήσης — όταν το πλήρωμα αντιλήφθηκε ότι «ένα φορτίο κρίσιμο για τη ζωή» κάποιου, που είχε παραλάβει από την Καλιφόρνια κι είχε προορισμό νοσοκομείο του Σιάτλ, βρισκόταν ακόμα πάνω στο αεροπλάνο.

«Μόλις συνειδητοποιήσαμε το λάθος, δώσαμε αμέσως εντολή να επιστρέψει (το αεροσκάφος) στο Σιάτλ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη ο Νταν Λάντσον, εκπρόσωπος της Σάουθγουεστ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Seattle Times, ο κυβερνήτης ενημέρωσε τους επιβάτες, προς γενική κατάπληξη και φρίκη, ότι στον χώρο φορτίου είχε ξεχαστεί μια ανθρώπινη καρδιά. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτό το λάθος είχε αποτέλεσμα να χαθούν τέσσερις εξαιρετικά πολύτιμες ώρες, από τις οποίες τρεις στον αέρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια ανθρώπινη καρδιά γενικά μπορεί να διατηρηθεί από τέσσερις ως έξι ώρες πριν γίνει η μεταμόσχευσή της.

Ο Άντριου Γκότσοκ, ο οποίος επέβαινε στο αεροσκάφος, περιέγραψε στην εφημερίδα Σιάτλ Τάιμς το σοκ που δοκίμασαν οι επιβάτες όταν ανακάλυψαν, αφού ορισμένοι είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πόσο μικρό είναι το χρονικό περιθώριο για τη μεταφορά μιας ανθρώπινης καρδιάς που προορίζεται για μεταμόσχευση.

Ο Γκότσοκ, γιατρός, χαρακτήρισε το περιστατικό «φρικτό σενάριο κατάφωρης αμέλειας».