Το ιδρυτικό στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Ρατσισμός, ο Χαρλέμ Ντεζίρ, εξελέγη στο Παρίσι γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, ενός από τα ισχυρότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στη Δυτική Ευρώπη.

Εξελέγη με ποσοστό ψήφων 72,45%, έναντι 27,55% που συγκέντρωσε στην τελική ψηφοφορία ο αντίπαλός του, ο Εμανουέλ Μορέλ, που ανήκει στην αριστερή τάση του Σοσιαλιστικού κόμματος. Όμως ανακοινώθηκε ότι δεν ψήφισαν ούτε οι μισοί των 170 χιλιάδων «ενεργών» κομματικών μελών.

Η εκλογή του στο αξίωμα του γενικού γραμματέως, σύμφωνα με το καταστατικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος χρήζει επικύρωσης κατά το προσεχές εθνικό συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Τουλούζη στη νοτιοδυτική Γαλλία, μεταξύ 26ης-28ης Οκτωβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «ο κ. Ντεζίρ συγκεντρώνει όλες τις ικανότητες ώστε επί της θητείας του το Σοσιαλιστικό κόμμα να μπορέσει να υλοποιήσει τον ρόλο του έναντι της κυβέρνησης, υποστηρίζοντάς την, αλλά και προτείνοντάς της νέες δράσεις».