Η Ιαπωνία εξέφρασε ανησυχία σήμερα για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, την ώρα που η ένταση αυξάνεται μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας ενός περιστατικού που σημειώθηκε κοντά σε περιοχή της ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας που διεκδικούν Κίνα και Ιαπωνία.

«Η Κίνα ενίσχυσε τις ναυτικές της δραστηριότητες, εκ των οποίων ορισμένες λαμβάνουν χώρα στα ύδατα κοντά στην Ιαπωνία», υπογραμμίζεται σε ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας η οποία εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην έκθεση αναφέρονται ορισμένα επεισόδια όπου κινεζικά ελικόπτερα πέταξαν σε πολύ κοντινή απόσταση πάνω από ιαπωνικά πολεμικά πλοία, ενώ εκφράζεται ανησυχία που η Κίνα δεν έχει «παρουσιάσει ξεκάθαρα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του στρατού της».

Η Κίνα ανακοίνωσε το Μάρτιο την αύξηση του προϋπολογισμού για τις ένοπλες δυνάμεις της κατά 7,5% για να φθάσει τα 77,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, οι δαπάνες αυτές έχουν ξεπεράσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2009 καθώς ορισμένες δαπάνες που δεν εγγράφονται στον επίσημο προϋπολογισμό.

Κινεζικό αλιευτικό που συγκρούστηκε την Τρίτη με δύο σκάφη του ιαπωνικού λιμενικού, ακινητοποιήθηκε κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα που ονομάζεται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα. Το νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται στη μισή απόσταση ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία. Επί του νησιωτικού συμπλέγματος το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του Τόκιο, προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού οδηγήθηκε την Πέμπτη στην ιαπωνική δικαιοσύνη και η εισαγγελία θα αποφασίσει αν θα του απαγγείλει κατηγορίες.

Τα μικρά ακατοίκητα νησάκια που αποτελούν αιτία έντασης, βρίσκονται σε μια περιοχή της οποίας το θαλάσσιο υπέδαφος είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες.