Με πεδίο μάχης μοιάζει το κέντρο του Παρισιού, έπειτα από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», στις οποίες επικράτησε χάος. Οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας έφεραν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί παραπάνω από 100 τραυματισμοί.

Σπασμένες βιτρίνες, καμμένα και κατεστραμμένα οχήματα, βανδαλισμοί, επιθέσεις σε σύμβολα της Γαλλίας, είναι μερικά από όσα περιλάμβανε το… μενού των επεισοδίων. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε βαν της Αστυνομίας με μεταλλικές ράβδους και έκαψαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Παράλληλα, οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν 19 σταθμούς του μετρό. Όπως μετέδωσε το δίκτυο BFM TV, ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι «Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ», που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, «Όπερα» και «Βαστίλη».

Από την «Όπερα» στη λεωφόρο Φος, περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών… αντάρτικου πόλης.

Επίσης, δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κέντρο, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας, όπως δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Βάσει των δημοσιευμάτων από το εξωτερικό, οι Αρχές έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε παραπάνω από 220 συλλήψεις και όπως όλα δείχνουν, έπεται και συνέχεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία στις 15.00 τοπική ώρα.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την Αργεντινή όπου βρίσκεται και τη σύνοδο της G20, τόνισε ότι δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζουν να είναι βίαιες.