Το Ιράν αρνείται ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τις ειδικές δυνάμεις του ιρανικού στρατού.

Η πληροφορία περί σχέσεις ανάμεσα στους Φρουρούς και την πετρελαϊκή εταιρία, προήλθε από έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προς το Κογκρέσο, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε ξένες τράπεζες που συναλλάσσονται με την Εθνική Ιρανική Πετρελαϊκή Εταιρεία (NIOC).

Η κίνηση αυτή γίνεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κυρώσεων σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο που έχει υιοθετήσει η Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να αναγκάσει την Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η Δύση θεωρεί ότι έχει στρατιωτικό σκοπό.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς», δήλωσε ο Αλιρεζά Νικζάντ-Ραχμπάρ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η NIOC είναι «εκπρόσωπος ή στενά συνδεδεμένη» με τους Φρουρούς της Επανάστασης και επικαλείται τον διορισμό το 2011 του Ροστάμ Κασεμί στη θέση του υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος είναι πρώην διοικητής μιας μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης.

Αν και οι αμερικανικές εταιρείες ήδη δεν επιτρέπεται να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο, η νέα απόφαση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε οποιαδήποτε ξένη τράπεζα που διευκολύνει τις συναλλαγές με τη NIOC.