Η Διαμερικανική Εταιρεία Δημοσιογράφων (SIP) ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του ανεξάρτητου Κουβανού δημοσιογράφου Καλίξτο Μαρτίνες Αρίας, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή στην Κούβα, ο οποίος προκάλεσε την μήνη της κυβέρνησης δημοσιεύοντας πληροφορίες για μία έξαρση της χολέρας στη χώρα.

Ο Μαρτίνες Αρίας, εργαζόμενος στο πρακτορείο Hablemos Press συνελήφθη στις 16 Σεπτεμβρίου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας ενώ ερευνούσε σχετικά με τη φόρτωση φαρμακευτικών σκευασμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα οποία είχαν χαλάσει λόγω πλημμελούς συντήρησής τους, τονίζει η SIP, η οποία εδρεύει στη Φλόριδα.

«Είναι αντιφατικό να κινδυνεύει με φυλάκιση ένας δημοσιογράφος διότι δημοσίευσε ειδήσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, οι οποίες απεναντίας θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψη για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που αγγίζει τον πληθυσμό», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής ελευθερίας του Τύπου και της πληροφόρησης της SIP Γουστάβο Μόμε.

Ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει τον Ιούνιο την ύπαρξη μίας εστίας χολέρας στη νησιωτική χώρα και τον Αύγουστο αποκάλυψε την ύπαρξη δάγγειου πυρετού, προτού οι ειδήσεις του επιβεβαιωθούν επισήμως από την κουβανική κυβέρνηση.

Ο δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία στην Αβάνα, όπου και κρατείται, αποκάλυψαν ο διευθυντής του Hablemos Press Χεσούς Γέρα και ο δικηγόρος και συνεργάτης του πρακτορείου Βελσάντ Μπολόι, τον οποίο είχαν επίσης συλλάβει για βραχύ χρονικό διάστημα.

Ο Μαρτίνες Αρίας έχει συλληφθεί τρεις φορές εντός του έτους και κατηγορείται για προσβολή του πρώην ηγέτη Φιδέλ Κάστρο και του αδελφού και διαδόχου του Ραούλ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταδικασθεί σε τριετή φυλάκιση, τονίζει η SIP.