Την ανάγκη «ουσιαστικής αναθεώρησης» του ρόλου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους για «Το Μέλλον της Ευρώπης» 11 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία).

Όπως αναφέρει ο Eu.observer.com, οι 11 υπουργοί Εξωτερικών σε συνέχεια παλαιότερης συνάντησης τους στη Βαρσοβία, «ζητούν ισχυρότερο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», υποστηρίζοντας πως η πολιτική γειτονίας και ανάπτυξης της Ε.Ε. θα πρέπει να τεθεί υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Η ίδια υπηρεσία θα πρέπει να είναι επίσης επικεφαλής μιας νέας αμυντικής πολιτικής της ΕΕ η οποία θα δημιουργήσει και «ευρωπαϊκό στρατό».

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο που προτείνουν οι έντεκα υπουργοί Εξωτερικών, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης θα εποπτεύει δυο «δυνάμει» επιτρόπους για τα θέματα γειτονίας και διεθνούς βοήθειας, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για περισσότερες άτυπες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καθώς και την ανάγκη λήψης αποφάσεων για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική, προκειμένου να «μην μπορεί οποιοδήποτε κράτος-μέλος να παρεμποδίζει πρωτοβουλίες».

Η έκθεση εισάγει την ιδέα ενός μοναδικού Προέδρου της ΕΕ ο οποίος θα προΐσταται της Επιτροπής και του Συμβουλίου και θα εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους «την ίδια μέρα σε όλα τα κράτη – μέλη», ενώ προτείνεται ο έλεγχος των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων από μια «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή».

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαθέτει τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ γίνεται αναφορά σε επιπρόσθετες «συμβουλευτικές» εξουσίες των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και στη δημιουργία μιας νέας μεικτής επιτροπής ευρωβουλευτών και εθνικών βουλευτών για ανταλλαγή απόψεων.

Στο κείμενο εισάγεται τέλος για πρώτη φορά μια νέα ευρωπαϊκή λέξη: «pre-in». Θα αφορά χώρες της Ε.Ε. οι οποίες στοχεύουν να ενταχθούν στο ενιαίο νόμισμα και επιθυμούν να παρακολουθούν τις συναντήσεις της ευρωζώνης για να έχουν υπόψη τους την πορεία του ενιαίου νομίσματος.