Αρκετοί Λευκορώσοι και ξένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σήμερα στο Μινσκ, ενώ κάλυπταν μια δράση που είχε οργανώσει η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 23ης Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται ο Αλεξάντερ Μποροζένκο του δικτύου BELsat, το οποίο εδρεύει στην Πολωνία, οι φωτορεπόρτερ των πρακτορείων ειδήσεων Associated Press και Reuters Σεργκέι Γκριτς και Βασίλι Φεντοσένκο, οι ανταποκριτές του λευκορωσικού πρακτορείου ειδήσεων BelaPAN Τατιάνα Ζένκοβιτς και Πάβελ Πόντομπεντ, όπως και τα μέλη ενός τηλεοπτικού συνεργείου του γερμανικού δικτύου ZDF, σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης.

Λίγο μετά την έναρξη της δράσης αυτής που είχε διοργανωθεί από την αντιπολίτευση στο πλαίσιο εκστρατείας με τίτλο «Πες την αλήθεια!», οι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση και ξυλοκοπήθηκαν από αγνώστους και στη συνέχεια συνελήφθησαν και «οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία», όπως αναφέρει η ένωση.

Νεαροί αντιπολιτευόμενοι είχαν διοργανώσει μια συμβολική διανομή παντζαρόσουπας, παραπέμποντας στη δήλωση της προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λευκορωσίας Λουντμίλα Ερμοσίνα προς αυτούς που διαδήλωναν μετά τις προεδρικές του 2010, «Μείνετε στο σπίτι και φτιάξτε παντζαρόσουπα».

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για την καταστολή και τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία το Δεκέμβριο του 2010 με ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει μαζική νοθεία στις εκλογές αυτές.