Οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη σοκολάτα πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζαμε

Μία νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα


ΚΟΣΜΟΣ
21:00
29/10/2018
Οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη σοκολάτα πολύ νωρίτερα απ' όσο νομίζαμε
loading

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη σοκολάτα εδώ και πολύ περισσότερα χρόνια απ’ όσα νομίζαμε, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία χρονολογεί την πρώτη χρήση του κακάο, από το οποίο προέρχεται η σοκολάτα, πριν από 5.300 χρόνια. Δηλαδή, πάνω από 700 χρόνια πριν χτιστεί η πυραμίδα της Γκίζας!

Οι ερευνητές εξέτασαν κεραμικά αντικείμενα από τον αρχαιολογικό χώρο Σάντα Άνα – Λα Φλορίντα, ένα πολύ καλοδιατηρημένο αρχαίο χωριό στις Άνδεις, στον νοτιοανατολικό Ισημερινό, και βρήκαν άφθονα στοιχεία για τη χρήση του κακάο, που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν περίπου 1.500 χρόνια νωρίτερα απ’ όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, και η πρώτη χρήση του έγινε στη Νότια Αμερική, και όχι στην Κεντρική Αμερική, όπως πιστευόταν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από κακάο σε κεραμικά, καθώς και υπολείμματα ενός συμπλέγματος που υπάρχει στο κακαόδεντρο, αλλά όχι στους «άγριους» προγόνους του, γεγονός που αποδεικνύει ότι το δέντρο χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους για κατανάλωση των καρπών του.

«Ξεκάθαρα το έπιναν ως ρόφημα, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του σε κατσαρόλες και μπολ», δήλωσε ο ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια και αρχαιολόγος Μάικλ Μπλέικ, επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution. «Η παρουσία κόκκων κακάο πιθανότατα σημαίνει ότι θρυμμάτιζαν τους καρπούς για να φτιάξουν τα ροφήματα, και άρα πιθανότατα, αν και δεν είμαστε σίγουροι, έβραζαν κιόλας τους καρπούς, προτού τους θρυμματίσουν», πρόσθεσε.

Πριν οι Ευρωπαίοι κατακτητές φτάσουν στην Αμερική πριν από πέντε αιώνες, οι μεγάλοι πολιτισμοί της ηπείρου όπως οι Αζτέκοι και οι Μάγια έπιναν σοκολάτα ως ρόφημα, προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά και άλλα συστατικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει