Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι η εξήγηση που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη είναι αξιόπιστη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ είπε ότι η ανακοίνωση του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post είναι ένα «καλό πρώτο βήμα», ένα «μεγάλο» βήμα. Τόνισε ακόμη πως θα προτιμούσε οι όποιες κυρώσεις επιβληθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία να μη συμπεριλάβουν την ακύρωση μεγάλων παραγγελιών οπλικών συστημάτων ή πυρομαχικών.

Ερωτηθείς εάν βρίσκει την εξήγηση για τον θάνατο του Κασόγκι «αξιόπιστη», ο Τραμπ αποκρίθηκε «ναι, ναι».

«Για ακόμη μια φορά, είναι νωρίς ακόμη, δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή μας ή την έρευνά μας, αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του βασιλείου.

Αντιθέτως όμως αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό για τον ισχυρισμό της σαουδαραβικής εισαγγελίας πως υπήρξε «αψιμαχία» ανάμεσα στον Κασόγκι και ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο και ότι αυτή οδήγησε στον θάνατό του.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι θα συνεχίσει να «πιέζει» για να αποδοθεί «δικαιοσύνη», μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για αυτό το «τραγικό συμβάν».

«Μας λυπεί (…) η επιβεβαίωση του θανάτου του κ. Κασόγκι και εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, τη μνηστή του και τους φίλους του», ανέφερε το δελτίο Τύπου που διένειμε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.