Ένα δίκτυο διπλωματών, που επιθυμεί να δοθεί τέλος στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, βοηθάει την συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε χθες από τη Γενεύη ένας πρώην εκπρόσωπος της Συρίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο οποίος είχε αυτομολήσει στις 10 Αυγούστου.

Ο Ντάνι αλ Μπάατζ ήθελε αρχικά να πιστέψει στον Μπασάρ αλ Άσαντ και στα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, όμως οι ελπίδες του γρήγορα διαψεύστηκαν.

«Για μένα ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ την πρόθεση να κάνει κάτι, είτε να σταματήσει τους σκοτωμούς και τις ωμότητες, είτε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο ίδιος.

Το φθινόπωρο του 2011, ο Σύρος διπλωμάτης άρχισε να έχει επαφή με την αντιπολίτευση. Όμως για λόγους ασφαλείας, μόνον στις 10 Αυγούστου αυτομόλησε επισήμως, μόλις βρήκε καταφύγιο για την οικογένειά του.

«Από την αρχή ανήκα στο Δημοκρατικό Φόρουμ, την ίδια ώρα πολλοί διπλωμάτες που ανήκουν επίσης σε αυτό δημιούργησαν ένα δίκτυο επαγγελματιών διπλωματών που βοηθούν όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ασχέτως της θέσης τους», πρόσθεσε ο αλ Μπάατζ.

Μέχρι στιγμής 7 Σύροι διπλωμάτες έχουν επισήμως αυτομολήσει, σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε ότι πολλοί άλλοι διπλωμάτες ή δημόσιοι λειτουργοί υποστηρίζουν την αντιπολίτευση με τον τρόπο τους, είτε παραμένουν στη Συρία είτε ζουν σε χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.

Καθώς δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους, ο διπλωμάτης αρνήθηκε να δώσει αριθμούς και ονόματα στη δημοσιότητα και επικαλέστηκε μόνον ένα παράδειγμα: οι γονείς του μπόρεσαν να φύγουν από τη Συρία χάρη σε Σύρους αξιωματούχους, οι οποίοι έκλεισαν τα μάτια, μολονότι αυτοί καταζητούνταν από τις αρχές.