Άλλες δυο ή τρεις ημέρες ίσως χρειαστούν, για την επανέναρξη της λειτουργίας του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Βενεζουέλας, το οποίο παραμένει κλειστό από το περασμένο Σάββατο, εξ αιτίας της φονικής έκρηξης που σκότωσε 56 ανθρώπους, στο πλέον θανατηφόρο συμβάν σε διυλιστήριο, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Ο υπουργός Ενέργειας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι η μεγάλη πυρκαγιά στο διυλιστήριο Αμουάι, έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και οι εργαζόμενοι κάνουν τις τελευταίες δοκιμές για την επανεκκίνηση της παραγωγής, αν και πιθανόν να χρειαστούν δύο με τρεις ημέρες ακόμη, για την οριστική επανέναρξη.

Προς το παρόν πάντως η ακριβής ημερομηνία που το διυλιστήριο θα λειτουργήσει και πάλι κανονικά παραμένει άγνωστη.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters, το τελικό χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση, δεν μπορεί να προσδιοριστεί οριστικά, καθώς ακόμη τμήματα των εγκαταστάσεων ψύχονται.

«Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ψύξης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία », είπε ένας υπάλληλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Βενεζουέλας παράγει 645.000 βαρέλια την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές θα συνεχίσουν να διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε η διαρροή φυσικού αερίου, που οδήγησε στην έκρηξη.

Η τραγωδία στο διυλιστήριο Αμουάι παίζει το δικό της ρόλο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς οι αντίπαλοι του Ούγκο Τσάβες επικρίνουν την κρατική μηχανή για κακή συντήρηση των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, που είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Βενεζουέλας.