Οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου θεωρούν ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στον επικείμενο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ελεύθερη Ευρώπη».

Όπως υποστηρίζουν, κατ’ αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν ν’ αποτρέψουν λύσεις που ενδεχομένως τους δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής του Κοσόβου Πέταρ Μίλετιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο αίτημα για συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου στο διάλογο, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών. Τόνισε, ωστόσο, πως η συμμετοχή τους θα συνέβαλε σημαντικά στο διάλογο.

«Αναμένουμε ο διάλογος να συνεχιστεί και να επιλύσει συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους στην περιοχή. Όχι μόνο τα πολιτικά ζητήματα αλλά κι εκείνα που απασχολούν τους απλούς πολίτες» σημείωσε.

Από την πλευρά της η βουλευτής Ράντα Τράικοβιτς θεωρεί πως θα είναι δύσκολη η συμμετοχή της σερβικής κοινότητας στο διάλογο δεδομένης της πλατφόρμας των συνομιλιών που θέτουν οι ηγέτες του Κοσόβου, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε πολλά ζητήματα. Πρόσθεσε δε ότι, βάσει αυτού, είναι απαραίτητο να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου.

Σύμφωνα με την κ. Τράικοβιτς, οι Σέρβοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στο διάλογο προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους στο Κόσοβο.

«Οι Σέρβοι από το Κόσοβο θα πρέπει πρωτίστως να φροντίσουν για τα συμφέροντά τους και για την επίτευξη λειτουργικών και μόνιμων λύσεων που θα επιτρέψουν την επιβίωσή τους σ’ εκείνα τα μέρη (όπου διαβιούν)» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να σχηματιστεί μία ομάδα Σέρβων που θα είναι ικανή να συζητήσει όλα τα ζητήματα τόσο με την Πρίστινα όσο και με το Βελιγράδι.