Χάος επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα του Τέκουμσεχ στη Νεμπράσκα, όταν άνοιξαν κατά λάθος οι πόρτες 16 κελιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος.

Οι θύρες της φυλακής λειτουργούν μέσω υπολογιστών και οι επικεφαλής έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του λάθους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ιδρύματος, οι τρόφιμοι διατάχθηκαν να παραμείνουν στα κελιά τους, κάτι που όμως δεν συνέβη.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά ένας κρατούμενος που δέχθηκε επίθεση από συγκρατούμενούς του και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Λίνκολν, ενώ ένας άλλος υπέστη μικροτραυματισμούς. Κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν τραυματίστηκε.

Το προσωπικό χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να απομακρύνει τους κρατούμενος από τον εξώστη, αλλά εκείνοι αντέδρασαν βάζοντας φωτιά σε ένα από τα κελιά. Η φωτιά τελικά περιορίστηκε και οι φυλακισμένοι επέστρεψαν μέσα σε λίγο χρόνο στα κελιά τους.

Η συγκεκριμένη φυλακή έχει βαρύ ιστορικό επεισοδίων, καθώς πέρσι δύο κρατούμενοι δολοφονήθηκαν από άλλους κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν, ενώ σε εξέγερση που έγινε τον Μάϊο του 2015 έχασαν τη ζωή τους άλλοι δύο κρατούμενοι και προκλήθηκαν ζημιές ύψους 2 εκατ. δολαρίων στη φυλακή.

Τα φαινόμενα βίαιων περιστατικών στις φυλακές οδήγησαν τους νομοθέτες και άλλους αρμόδιους να ελέγξουν εξονυχιστικά το σωφρονιστικό σύστημα της Νεμπράσκα και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων όπως η αποσυμφόρηση και η υποστελέχωση.